Plivit D3 kapi – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Vitamin D i analozi

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Sastav

1 ml (20 kapi) otopine sadržava 4000 i.j. kolekalciferola.
Pomoćne tvari: metil parahidroksibenzoat, butilhidroksitoluen, polietoksilirano ricinusavo ulje, propilenglikol.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Kapi, otopina; 10 ml Farmakoterapijska skupina i djelovanje Plivit D3 kapi sadržavaju vitamin D3 (kolekalciferol) u vodenoj otopini.

Vitamin D3 je esencijalan za apsorpciju i iskorištavanje kalcija i fosfata u organizmu te za ugrađivanje kalcija u kosti.

Zajedno s paratiroidnim hormonom i kalcitoninom regulira serumsku koncentraciju kalcija i fosfata. Osim što stimulira apsorpciju kalcija iz tankog crijeva , također mobilizira kalcij iz kosti.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.

Čuvati na hladnom mjestu (8-15 c), zaštićeno od svjetlosti.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Prevencija rahitisa u dojenčadi i male djece, osobito pri neadekvatnoj prehrani (hrana s premalo vitamina D, smanjena apsorpcija) i kada je izlaganje suncu onemogućeno (zimski mjeseci), te nadoknada povećanih potreba u trudnica i dojilja.

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Dojenčad u toku prve godine života: 2-5 kapi (400-1000 i. j.) na dan, ovisno o preporuci liječnika.

Djeca starija od jedne godine, trudnice i dojilje: 2 kapi (400 i. j.) na dan. Kapi se uzimaju u žličici soka ili mlijeka.

Jedna kap sadržava približno 200 i.j. kolekalciferola.

Predoziranje

Znakovi predoziranja mogu se pojaviti pri različitim dozama vitamina D, što ovisi o individualnim zanačajkama pojedinca.

U odraslih se mogu pojaviti nakon primjene 20000 do 60000 i.j. ili više na dan tijekom nekoliko tjedana ili mj6seci, a u djece nakon primjene 2000 do 4000 i.j. tijekom nekoliko mjeseci, ali i nakon jednokratnog uzimanja velikih količina.

Posljedica kroničnog predoziranja vitaminom D3 je hiperkalcemija čiji su rani simptomi opstipacija, mučnina i povraćanje (češće u djece) te proljev, suhoća usta žeđ, gubitak apetita, slabost, glavobolja, češće mokrenje.

Hiperkalcemija može rezultirati generaliziranom kalcifikacijom krvnih žila, bubrega i ostalih mekih tkiva s posljedičnom hipertenzijom, srčanim ili bubrežnim zatajenjem.

U djece može biti zaustavljen rast. Treba prekinuti uzimanje vitamina D3 uzimati hranu bez kalcija i mnogo tekućine.

Te mjere obično su dovoljne, ali vitamin D3 može se zadržati u masnom tkivu, pa simptomi predoziranja mogu perzistirati i tjednima nakon što je unos prekinut.

Takvi bolesnici mogu se liječiti glukokortikoidima, a samo teška hiperkalcemija zahtijeva intenzivnu terapiju.

Mjere opreza

Zbog mogućnosti unošenja prevelikih količina kolekalciferola u organizam, treba voditi računa o ukupnom dnevnom unosu vitamina D iz svih izvora (drugi vitaminski pri pravci, mlijeko obogaćeno vitaminom D, riblje ulje, ribe i jaja su prirodni izvori vitamina D).

Ukupni dnevni unos vitamina D ne bi trebao biti viši od 1000 i.j. kako u djece, tako i u trudnica i dojilja.

Kontraindikacije

Hiperkalcemija.

Posebna upozorenja

Dojenčad mogu biti jače osjetljiva na učinke vitamina; D3 te ga u ovoj dobnoj skupini valja davati s oprezom.

Vitamin D3 valja davati s oprezom osobama s oštećenom bubrežnom funkcijom ili kamencima te srčanim bolesnicima, zbog povećane opasnosti u slučaju hi.perkalcemije.

Trudnoća i dojenje

Zbog povećane potrebe za vitaminom D, ovaj je lijek indiciran tijekom trudnoće i dojenja, ali propisana se doza ne smije prekoračiti.

Nuspojave

Nuspojave se nakon uzimanja preporučenih doza Plivita D3 općenito ne javljaju. O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Istodobna primjena vitamina D3 s pripravcima koji sadržavaju velike količine kalcija ili s tiazidskim diureticima povećava opasnost od hiperkalcemije. Kolestiramin, kolestipol, neomicin i mineralna ulja smanjuju apsorpciju vitamina D3 iz probavnog sustava.

Antikonvulzivi (fenitoin, barbiturati) mogu smanjiti djelovanje vitamina D3 Primjena vitamina D3 s antacidima koji sadržavaju magnezij može uzrokovati hipermagnezemiju.

Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko trebate savjet u vezi korištenja lijeka obratite se liječniku ili ljekarniku.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Najčitanije:

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

d3 kapi za odrasle, plivit d3, d3 kapi, d3 kapi kako davati, d3 kapi za bebe, vitamin d3 kapi, ad kapi za odrasle, d3 kapi do kada se piju, 3D kapi, vitamin d3 kapi cijena,