Osip i akne kod djece – 10 najčešćih uzročnika i liječenje

osip-djeca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Osip je normalna pojava kod malih beba jer je njihova koža vrlo osjetljiva. Većina osipa su bezopasni i prolaze sami od sebe. Ipak, u nekim slučajevima osip može zahtijevati liječenje ili čak biti znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest.

Ovaj vodič može vam dati bolju ideju o uzroku osipa, ali nemojte ga koristiti za dijagnosticiranje bebina stanja.

Uobičajeni uzroci kožnih osipa kod beba su:

1. Milia

Kod polovice novorođenčadi javljaju se sitne bijele točkice na licu, koje se zovu milia. To su samo blokirane pore i obično nestaju unutar prva četiri tjedna života.

Pročitajte više: Milia kod djece – kako je prepoznati i liječiti?

2. Erythema Toxicum Neonatorum

Kao i u prethodnom slučaju, kod više od polovice novorođenčadi razvija se osip koji se naziva eritem toxicum. Obično se javlja već nakon dva do tri dana nakon rođenja djeteta i nestaje nakon nekoliko dana. Premda je vrlo čest, uzrok ovog osipa još uvijek nije utvrđen.

Pročitajte više: Erythema Toxicum Neonatorum – uzroci, simptomi i liječenje

3. Dojenačke akne

Ponekad se na bebinom licu, nosu i čelu mogu javiti prištići, otprilike mjesec dana nakon rođenja. Kako biste pomogli svojoj bebi, čistite njezino lice vodom i blagim sapunom i redovito podrezujte bebine nokte. Ako se prištići pojave kod beba starijih od tri mjeseca, liječnik može preporučiti dodatne tretmane.

Pročitajte više: Dječje akne – simpomi i liječenje

4. Dječji ekcem

Dječji ekcem ili atopijski dermatitis je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenu, suhu i ispucanu kožu koja svrbi. Najčešći oblik je atopični dermatitis, koji uglavnom pogađa djecu, a može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Obično se javlja na pregibima koljena i laktova, a u težim slučajevima može zahvatiti i veće površine.

Pročitajte više: Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

5. Pelenski osip

Pelenski osip se javlja kod većine beba. Često je uzrokovan produljenom izloženosti urinu ili stolici, ali ponekad može biti posljedica gljivične infekcije.

Djeca obično dobiju pelenski osip u dobi od 7-10 mjeseci. Kako biste umanjili pelenski osip vodite računa o tome da djetetova koža bude suha i čista i češće mijenjajte pelene.

Pročitajte više: Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

6. Ringworm (tinea)

Ova česta gljivična infekcija može uzrokovati prstensti crveni osip gotovo bilo gdje na tijelu (najčešće na vlasištu, bebinim nogama i preponama) Obično se lako liječi pomoću masti i krema koje možete dobiti bez recepta.

Pročitajte više: Tinea versicolor – uzroci, simptomi i liječenje 

7. Impetigo

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija površinskih slojeva kože, koja uzrokuje čireve i plikove. Ova infekcija obično nije ozbiljna, no možete posjetiti liječnika kako bi vašoj bebi propisao terapiju za liječenje.

Pročitajte više: Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

8. Urtikarija (kronični osip)

Urtikarija je osip koji se javlja zbog alergije, primjerice na hranu, kada okidač uzrokuje ispuštanje histamina. Ako vaša beba dobije urtikariju za vrijeme hranjenja, mogući uzrok je hrana. Najčešće namirnice su jaja i mlijeko, ali i mnoge druge namirnice mogu biti uzrok.

Urtikarija je obično kratkotrajni osip i može se kontrolirati antihistaminicima.

Pročitajte više: Urtikarija (kronični osip) – uzroci, simptomi i liječenje

9. Parvovirus (peta bolest)

Parvovirus je blaga virusna bolest koja je vrlo česta kod djece i beba. Parvovirus obično uzrokuje jarko crveni osip na oba obraza i vrućicu. Kod većine beba bolest se povlači u nekoliko dana, no kod trudnica i nekih odraslih može uzrokovati komplikacije.

Pročitajte više: Parvovirus (peta bolest) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

10. Scabies (svrab, šuga)

Scabies je česta infekcija kože koja može zahvatiti bebe, ali i odrasle. Uzrokovana je sitnim grinjem i često se širi među članovima obitelji. Kod beba su karakteristične sitne mrlje po cijelom tijelu, uključujući tabane, pazuhe i genitalno područje. Liječenje uključuje sve članove obitelji.

Pročitajte više: Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i liječenje

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Euten Plus (50g)
Euten Plus (50g)

Akcijska cijena do isteka zaliha.

429 kn    329 kn

Naftalan krema i ulje
Naftalan krema i ulje

Smiruje nadraženu kožu i vlasište.

299 kn

Saznajte više o: , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.15 / 5 (13 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: osip kod beba, osip kod djece, osip po licu kod beba, osip kod bebe, osip na licu kod beba, osip po licu bebe, prištići na bebinom licu, osip na licu bebe, osip kod beba po licu, crveni osip kod beba,