Crijevna flora određuje uspješnost dijete

probava

Znanstvenici su razvili matematičku formulu koja može prepoznati najbolju dijetu za gubitak kilograma i smanjenje rizika bolesti, na temelju jedinstvenog sastava crijevnih bakterija.

U posljednjih nekoliko godina postalo je sve očitije da bakterije u našim crijevima igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja, ali ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli mapirati interakciju bakterija u metabolizmu.

Istraživanje bi moglo omogućiti liječnicima da ponude personalizirane savjete o dijeti i, u budućnosti, možda čak liječiti bolesti dopunjavanjem ili uklanjanjem pojedinih bakterija iz crijevne flore.

Pa kako naša crijevna flora kontrolira težinu? Iako većina ljudi razmišlja o hrani u smislu kalorija, prava istina je da ne razgrađuju svi hranu na isti način – što je razlog zašto neki ljudi mogu živjeti od cheeseburgera i izgubiti na težini, dok drugi koji jedu istu hranu će se brzo udebljati.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da su naše crijevne bakterije utječu na tu razliku.

Nova studija Quantifying Diet-Induced Metabolic Changes of the Human Gut Microbiome, koju je provelo Tehnološko sveučilište Chalmers u Švedskoj, otišla je korak dalje u svom istraživanju i točno mapirala kako svaka vrsta crijevnih mikroorganizama reagira s hranom, našim tijelima, i međusobno.

To je znanstvenicima omogućilo da stvore matematičku formulu koja predviđa koliko dobro će netko reagirati na određenu dijetu.

Crijevna flora

Svoje kalkulacije o crijevnim bakterijama su testirali na 45 volontera koji su imali značajan višak kilograma. Otkrili su da 18 volontera ima nisku crijevnu raznolikost, dok je ostatak imao visoku raznolikost. Zatim su istraživači podvrgnuli sudionike visoko-proteinskoj dijeti.

Nakon šest tjedana, svi sudionici su izgubili na težini, ali oni koji su imali siromašnu crijevnu floru su pokazali značajan napredak u svom metaboličkom zdravlju.

Uspješno su smanjili rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Isti učinak nije zabilježen kod ostalih sudionika s visokom crijevnom raznolikosti.

Tim priprema testiranja na stvarnim pacijentima, te su pokrenuli svoju tvrtku za razvoj proizvoda.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Metabolism.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu