Agar-agar – veganska alternativa za želatinu

Agar-agar – veganska alternativa za želatinu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Napravljen od crvenih algi koje se mogu naći diljem jugoistočne Azije, agar-agar je popularan sastojak u azijskoj kuhinji već stoljećima. Danas je najviše poznat kao vegetarijanska i veganska alternativa za želatinu.

Agar-agar se može koristiti i kao laksativ (ima 80% vlakana) te kao sredstvo za suzbijanje apetita. Ovaj nevjerojatni kulinarski sastojak koristi se kao zgrušnjivač juha, pudinga i umaka, kao i za čuvanje voća, sladoleda i ostalih slastica. Agar-agar možete upotrijebiti čak i prilikom pripreme vegetarijanskog marshmallowa.

Agar-agar nema okusa, mirisa i boje, što ga čini prilično zgodnim za korištenje. Može se naći u obliku praha i pahuljica.

Karakteristike agar-agara

Za razliku od želatine koja se topi pod određenom temperaturom, agar-agar će ostati čvrst i na najtoplijim temperaturama.

Mnogo je snažniji od želatine pa će tako jedna čajna žličica agara biti gusta koliko i osam žličica želatine. Važno je napomenuti da premda će i agar-agar i želatina učvrstiti tekućinu, teksture su im malo drugačije. Želatina može dati kremastu teksturu, dok agar agar daje čvršću strukturu.

Prehrambene vrijednosti agar-agara

Agar-agarAgar-agar sadrži 80% vlakana, ne sadrži masnoće i proteine, a ima malu količinu ugljikohidrata.

Deset grama ili dvije žličice agara, sadrži svega tri kalorije, koje proizlaze iz male količine ugljikohidrata. Također sadrži malu količinu joda i drugih minerala. 

Agar-agar upija glukozu u želucu, prolazi kroz probavni sustav vrlo brzo i sprječava zadržavanje i skladištenje viška masnoće. Svojstvo upijanja vode također pomaže u eliminaciji suvišne tekućine. 

Kako koristiti agar-agar?

Najvažnije je znati da se agar agar prvo mora otopiti u tekućini (voda, sok, čaj, mlijeko ili druga tekućina), a potom dovesti do vrenja i kuhati 5-7 minuta. Prilikom pripreme, u njega se mogu dodati razni drugi sastojci, a temperatura smjese mora ostati iznad 50 stupnjeva. Smjesu izlijte u kalup te ostavite da se ohladi i očvrsne. Agar agar nije potrebno stavljati u hladnjak, no možda će to biti potrebno zbog drugih sastojaka koje koristite. 

Količina potrebnog agara ovisi o receptu i o tome koristite li pahuljice ili prah. Agar pahuljice nisu guste kao agar u prahu, te će ih biti potrebno više. Jedna čajna žličica agara u prahu može se rastopiti u otprilike 4 žlice tekućine.

Gdje kupiti agar-agar?

Agar se obično prodaje u trgovinama zdrave hrane. Agar je također čest sastojak u mnogim azijskim slasticama, te se može vrlo lako naći u trgovinama s azijskom hranom. Online trgovine su još jedan način kupovanja agara za one koji ga ne mogu naći u obližnjim trgovinama.

Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)
Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)

Protiv zubnog kamenca i bolesti desni.

195 kn

Saznajte više o: ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.40 / 5 (5 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: agar agar, agar agar gdje kupiti, agar agar priprema, Sta je agar, agar agar umjesto želatine, agar agar prodaja, agar agar prah gdje kupiti, agar agar pahuljice kolicina za zgusnjavanje, agar agar kupovina, želatina i alternativa,