Istraživanje: Konzumiranje vlakana smanjuje rizik od raka dojke

rak dojke

Postoji li veza između unosa vlakana u adolescenciji/ranoj odrasloj dobi sa smanjenjem rizika od raka dojke?

Istraživači na Harvardu su proučavali 45.000 žena kako bi otkrili da je konzumacija više vlakana (topiva i netopiva) u tinejdžerskoj dobi bila povezana sa značajno manjim rizikom od raka dojke.

Rezultati su pokazali da povećanje unosa vlakana za 10 dodatnih grama po danu smanjuje rizik od raka dojke za 14 posto.

Vlakna

Ova studija, objavljena u časopisu Pediatrics, podupire hipotezu da konzumacija namirnica s visokim sadržajem vlakana smanjuje rizik od raka dojke i da prehrana tijekom adolescencije i mlađe odrasle dobi može biti izuzetno važna.

Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, osobito crveni grah, grašak i leća, cjelovite žitarice, voće i zeleno povrće, poput špinata, blitve i brokule.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu