Kako se motivirati da jedemo više salate od svježeg povrća?

zdrave salate

Svima nam je poznato koliko je salata od svježeg povrća bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima, te vlaknima koji su esencijalni za naše zdravlje. Neki minerali i vitamini mogu se unijeti prehranom pretežno iz svježih, sirovih namirnica, poput vitamina C i pigmenata klorofila, što je razlog više da jedemo sto više salate svakoga dana, no mnogima od nas teško je sebe “natjerati” da salatu smatramo “obaveznim” dijelom našeg obroka, pa čak i ako se hranimo vegetarijanski ili veganski.

Ukoliko ste se prepoznali u uvodnom dijelu teksta, nastavite čitati dalje jer slijede super-korisni savjeti:

1. Kupite lijepu zdjelu za salatu

Ukoliko imate lijepu zdjelu za salatu, sama će vas “pozivati” da napravite salatu. U dobru zdjelu za salatu vrijedi investirati, no vodite računa da je ne pospremite negdje gdje je nećete više vidjeti nakon povratka doma iz trgovine. Neka vaša zdjela za salatu bude na vidljivom mjestu, kako bi vam dala motivaciju da je napunite salatom. Ukoliko salatu poslužite u lijepoj zdjeli, vrlo je vjerojatno da će vam i sama salata biti više “primamljiva”.

2. Kupite već narezanu salatu spremnu za jelo

Ovaj savjet posebno je koristan ukoliko nemate mnogo vremena za kuhanje, te ne stižete napraviti salatu, ne volite baš sjeckati povrće, ili ste pak pregladni da biste još dodatno čekali s jelom zbog pripreme salate. Ukoliko imate već spremnu, šarenu, privlačnu salatu (koje su danas dostupne gotove u svakom bolje opremljenom super-marketu) onda vam ostaje samo posljednji korak: da je pojedete! Nakon nekog vremena, kada toliko zavolite salatu da više ne možete zamisliti obrok bez nje, možete ju početi praviti i sami.

3. Napravite veće količine salate unaprijed

Mala modifikacija savjeta broj 2: napravite veće količine salate, koju možete pomiješati sa limunovim sokom (to će joj pomoći da zadrži svježinu) i čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi. Na ovaj način, imat ćete spremnu salatu za nekoliko obroka unaprijed, što će vam dobro doći tijekom dana kada ste u stisci sa vremenom.

4. Pripremite unaprijed glavne sastojke za salatu

Ovaj korak će vam znatno olakšati pripremu salata. Možete naribati veće količine mrkve i cikle, koju ćete pohraniti u staklenke, očistiti zeleno lisnato povrće unaprijed i pospremiti ga u plastične kutije obložene kuhinjskim ručnikom, skuhati veće količine mahunarki za nekoliko dana, imati skuhan krumpir u ljusci u hladnjaku, te vaš omiljeni dressing, neku vrstu klica ili iscijeđen limunov sok. Na ovaj način, kada god poželite napraviti salatu, bit će vam potrebno samo pet minuta za to:

  • usitnite prstima listove zelene salate ili špinata/blitve/lišća cikle/raštike
  • dodajte naribanu mrkvi i/li ciklu
  • usitnite jednu rajčicu ili krastavac
  • dodajte klice i/li kuhani slanutak ili grah i/li kuhani krumpir/kukuruz
  • dodajte dressing ili sok od limuna i omiljene sjemenke

I… imate spremnu salatu!

5. Pojednostavite proces pravljenja salate

Da biste napravili super-zdravu i ukusnu salatu ne morate imati poseban recept, potrebno je samo pratiti šest jednostavnih koraka za pravljenje fantastične salate, koje možete pročitati ovdje.

6. Dobar dressing može od salate napraviti pravi gurmanski užitak

Dressing za salatu možete kupiti u trgovini ili napraviti svoj domaći od super-zdravih i prirodnih sastojaka (octa, meda ili agavinog sirupa, maslinovog ulja i limunovog soka). Pročitajte kako napraviti savršeni domaći dressing za salatu ovdje.

7. Uvedite pravilo da nema sjedanja za stol dok na njega ne postavite salatu

Ovo pravilo može vam pomoći da steknete disciplinu u jedenju salate, pa čak i ako ga primjenjujete samo djelomično (na primjer, možete narezati nekoliko kolutova mrkve i krastavca, kao dekoraciju za jelo ili na tanjur sa jelom dodati samo jedan list zelene salate za početak).

Ukoliko tražite neki inspirativan recept za salatu, preporučujemo vam da isprobate:

Salatu od avokada i suhih šljiva, salatu od slanutka i klica manga, salatu “željezni ratnik” i “salatu mladosti”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu