Melasa kao zdrava zamjena za šećer?

Melasa kao zdrava zamjena za šećer?

Melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera. Ona je u tekućem stanju i tamnosmeđe je boje. Kada čujete da se koristi za proizvodnju etanola, kvasca i kao koncentrirana stočna hrana možda nećete pomisliti o ubacivanju melase u svoju svakodnevnu prehranu. Ipak, postoje razlozi zbog kojih bi tu odluku mogli preispitati.

Melasa je izvor željeza, magnezija i kalcija

Melasa je za razliku od rafiniranog šećera puna hranjivih tvari.

Samo dvije čajne žličice melase dnevno zadovoljit će 18% dnevnih potreba za manganom, 14% potreba za bakrom, 13% potreba za kalcijem i za željezom te 7% za magnezijem.

Usporedit ćemo melasu sa crvenim mesom jer se crveno meso često spominje kao veliki izvor željeza. Melasa ima puno veći postotak željeza i ne samo to nego se to željezo lakše apsorbira. Za istu količinu željeza potrebno je unijeti u tijelo puno, puno manje kalorija.

Za energiju preko dana tu su magnezij i kalcij.

Zašto je melasa zdravija od bijelog šećera?

Iz običnog šećera odstranjeni su baš svi nutrijenti osim jednostavnog ugljikohidrata. Smeđi šećer već je malo bolji, ali melasa je prava zdrava alternativa zaslađivačima jer jedino ona sadrži puno minerala.

Gdje kupiti melasu?

Melasa se prodaje u većim trgovačkim lancima kao i u trgovinama zdrave hrane.

gingerbreadhoseKako konzumirati melasu?

Melasu možete konzumirati kao zamjenu za šećer pa ju dodavati u kavu, čaj i sl. S njom se rade kolačići, a najpoznatiji recept s melasom je takozvana “Gingerbread house” (slika lijevo).

Sensifer Plus
Sensifer Plus

Djelotvoran kod anemije, bez nuspojava.

103 kn

bioENER Mix
bioENER Mix

Smanjuje umor i iscrpljenost.

99 kn

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 ♕)

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Želite li da vas redovno obavještavamo o novostima iz zdravlja, upišite svoj mail.

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

melasa, crna melasa, sta je melasa, melasa gdje kupiti, zdravi ugljikohidrati, melasa cijena, melasa gde kupiti, melasa prodaja, gdje kupiti melasu, gde kupiti melasu,