Zdravi recepti za blagdanski stol

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Ako ste željni zanimljivih blagdana, začinjenih novim i nepoznatim, a opet ukusnim i zdravim, predlažemo da spravite barem neki od navedenih recepata. Također, svi recepti su veganski.

“Mesna” štruca

Sastojci:

  • 2 žlice biljnog ulja (preporučuje se ekstra djevičansko maslinovo),
  • 2 crvena luka (nasjeckana),
  • 2 naribane mrkve,
  • 1/4 naribanog celera (150 g),
  • 1/2 žličica soli,
  • 200 g indijskih oraščića,
  • 100 g kestena,
  • peršin (nasjeckani),
  • svježi timijan,
  • crni papar,
  • ljuta crvena paprika (prstohvat),
  • 2 žličice soja sosa,
  • 100 g kus kus-a,
  • lisnato tijesto (kore); preporučujemo veganske.

Priprema:

  • 200 g indijskih oraščića pržite na tavi (bez ulja, kratko), stavite ih u blender i procesuirajte. Ciljajte da oraščići ostanu hrskavi te da nemaju teksturu brašna.
  • 100 g kestena skuhajte te ih nasjeckajte.
  • Stavite 2 žlice ulja na tavu, dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Smanjite vatru.  Dodajte procesuirane indijske oraščiće, nasjeckani kesten, peršina po želji, svježeg timijana, prstohvat crnog papra te 2 žličice soja sosa.
  • Pojačajte vatru i pirjajte još 5 minuta; dok smjesa poprimi smeđu boju.
  • Upalite pećnicu da se zagrije.
  • Na lim za pečenje položite papir za pečenje te koru ili dvije lisnatog tijesta. Nauljite s maslinovim ili nekim drugim biljnim uljem (najbolje uz pomoć kista).
  • Smjesu prebacite iz tave na tijesto te rasporedite ravnomjerno. Savijte kore te dodajte još jednu ili dvije na gornji dio štruce. Oblikujte i povežite kore u oblik štruce kruha te lagano premažite uljem izvana.
  • Pecite 20-30 minuta na 180°C (dok štruca ne poprimi zlatnu boju).

Uživajte u mirisu koji će se proširiti kuhinjom. Za još načina kako postići božićni miris u vašem domu pročitajte ovdje.

 Video za pripremu “mesne” štruce:

Francuska salata

Sastojci:

  • 5-6 krumpira (srednje veliki),
  • 3-4 mrkve, 1 šalica graška,
  • 3-4 kisela krastavca,
  • 1 žlica limunovog soka,
  • 2-3 žlice majoneze bez jaja (vegansku majonezu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane),
  • sol.

Priprema:

  • Skuhati krumpir, mrkvu i grašak.
  • Povrće i krastavce isjeći na kockice, dodati limunov sok i sol, pa sve dobro izmiješati.
  • Dodati majonezu i senf pa još jednom sve dobro promiješati tako da majoneza poveže sastojke.
  • Po želji možete dodati tofu sir ili sojino vrhnje.

Sarma

Sastojci:

  • 300 g sojinih ljuspica,
  • 500 g kiselog kupusa,
  • 200 g dimljenog seitana,
  • 50 g riže, malo peršina,
  • žlica mljevene crvene paprike,
  • žlica brašna,
  • 1/2 dl ulja, žlica koncentrata rajčice,
  • sol i papar.

Priprema:

  • Popržiti rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodati sjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješati.
  • Listove kiselog kupusa oprati i nadjenuti smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve.
  • Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.
  • Između sarmi posložiti komadiće dimljenog seitana.
  • Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri.
  • Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarma.

Još veganskih blagdanskih recepata pronađite ovdje.

veganska-sarma

Orehnjača

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna,
  • 1 dl ulja,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žlica šećera,
  • 2-3 dl sojinog mlijeka,
  • limunova korica,
  • 1 svježi kvasac,
  • 2 žličice šećera.

Nadjev:

  • 250 g oraha,
  • 200 g šećera,
  • sojino mlijeko,
  • 100 g grožđica,
  • korica limuna,
  • šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

  • U šalicu staviti 2 žličice šećera, izmrvite kvasac, preliti toplim mlijekom i ostaviti da se diže na toplom mjestu.
  • Umiješati dobivenu smjesu u brašno, dodati sol, šećer ulje, limun,  i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesiti glatko tijesto.
  • Ostaviti da se ponovno diže.
  • Nadjev napraviti od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom.
  • Dodati šećer, grožđice i limun.
  • Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu 1 cm.
  • Nadjenuti nadjevom i saviti u valjak, staviti u nauljeni viši lim (ili koristite papir za pečenje).
  • Neka se diže još oko 30 min. Peći 30 min na 200°C.
  • Kad se ohladi posipati šećerom u prahu i rezati na ploške.

 

Božićni slatki kruh

Sastojci:

  • 2 šalice badema,
  • 1 šalica svježih datulja,
  • 1 šalica grožđica,
  • 1 šalica brusnica,
  • 1 žlica soka od limuna,
  • 1/2 žličice cimeta,
  • 4 grubo sjeckane smokve,
  • 1 sjeckana jabuka.

Priprema:

  • Sameljite sve sastojke u procesoru.
  • Stavite u kalupe obložene papirom za pečenje ili kalupe premazane uljem. Možete koristiti i silikonske kalupe.
  • Tako oblikovanu smjesu stavite na ladicu dehidratora. Dehidrirajte smjesu 8 – 12 sati na 42°C.
  • Ako ne posjedujete dehidrator, kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 50°C (možete ju ostaviti poluotvorenom za vrijeme pečenja).

bademi

Čupavci

Sastojci:

  • 1 šalica suhih marelica,
  • 1 šalica datulja,
  • 2 šalice badema,
  • 1/2 šalice kokosova brašna,
  • malo vanilije.

Čokoladni preljev:

  • 1/2 šalice kokosova ulja ili maslaca
  • 2 žlice kakaa
  • 4 žlice agavina sirupa

veganski-cupavci

Priprema:

  • Procesuirajte u blenderu bademe, dodajte suho voće i kokosovo brašno.
  • Sve dobro promiješajte rukom.
  • Smjesu stavite u posudu obloženu papirom za pečenje.
  • Ostavite 1 sat u hladnjaku, a zatim izrežite kocke ili oblikujte kuglice.
  • Pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev pa umočite čupavce u njega te uvaljajte u kokosovo brašno.
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Vein Stopper Krema (500ml) AKCIJA -50%
Vein Stopper Krema (500ml) AKCIJA -50%

Prirodno rješenje protiv proširenih vena.

460 kn    229 kn

Saznajte više o: , , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite ♥

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: