Dahl- leća na indijski način

dahl leća

Dahl je jedno od osnovnih jela u indijskoj kuhinji, najviše zato što leća u kombinaciji s rižom ili naanom (indijski kruh) daje odličan nutritivni balans proteina i ugljikohidrata. Ovo jelo možete jesti i nekoliko puta tjedno, zdravo je, lagano pada na želudac i vrlo je ukusno.

Sastojci ( Dahl za 4 osobe):

  • 1 šalica (210 g) crvene leće, temeljito oprane
  • svježi đumbir, 3 cm, narezan
  • 2 lovorova lista
  • 1 štapić cimeta
  • 2 žlice (40g) maslaca ili Ghee-a
  • 1 veliki luk, sitno sjeckani
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 žličice kurkume
  • 1 žličica kima
  • 1/2 žličice garam masale
  • 1/2 žličice čilija
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1/2-1 žličice soli
  • 1 žlica sjeckanog lista korijandara

Priprema:

  1.  Leću, đumbir, lovor i štapić cimeta ubaciti u lonac te dodati 7.5 dcL vode. Kuhati dok voda ne zavrije te tada smanjiti vatru. S vremena na vrijeme promiješati kako se leća ne bi zalijepila za dno lonca. Nakon desetak minuta maknuti začine i leću staviti sa strane.
  2. U tavi rastopite maslac, dodajte luk i kuhajte dok ne požuti. Dodajte češnjak, kurkumu, kim, garam masalu i čili te kuhajte još minutu ili dok cijela smjesa ne zamiriše. Tada dodajte sok od limuna i sol.
  3. Sada izvadite leću iz lonca i umiješajte u tavu. Kuhajte još 3 minute stalno miješajući. Nakon toga ugasite vatru.

Serviranje

Dodajte na Dahl korijander (u listu ili sjeckani) i servirajte uz rižu ili uz naan (indijski kruh).

Dobar tek!

Članak objavljen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu