Hrskavi keksi bez glutena od badema čokolade i kokosa

bezglutenski keksi

Ovi predivni mali hrskavci su me oduševili svojom jednostavnošću pripreme, a okus…. okus je božanstven. Kad ih zagrizete isprepliću vam se kokos, čokolada, prženi bademi, a upotrijebite li i vi u njima tamni muscovado šećer kao i ja ovog puta…. doživljaj će biti potpun.

I što duže stoje to su ukusniji…. 

Potrebni sastojci:

  • 200 g badema
  • 100 g tamne čokolade (52% kakaa)
  • 100 g kokosovog čipsa (nabaviti ga možete u svakoj trgovini zdravom prehranom, u trgovačkim lancima koji imaju odio zdrave prehrane…..)
  • Psyllium prah (1 jušna žlica)*
  • Prašak za pecivo (jedna čajna žličica)
  • Sol (prstohvat)
  • 100 g smeđeg šećera (za ovaj recept koristila sam tamni muscovado)
  • 2 jaja
  • Kokosov maslac (4 velike jušne žlice)

*Psyllium prah ili indijski trputac koristi se kao izvor vlakana (polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta). Nemaju okusa. Najčešće se konzumiraju u blendanim sokovima, pri izradi kruha, kolača, keksa jer daju tijestu mekšu konzistenciju.

Postupak pripreme: 

  1. Popržite bademe. Ja to obično radim u pećnici, na cca 200 stupnjeva, nekoliko minuta, tek toliko da počnu mirisati. Nije ih potrebno guliti.
  2. Popržene i ohlađene bademe sameljite.
  3. Čokoladu nasjeckajte.
  4. U posudi pomješajte suhe sastojke (bademe, čokoladu, kokosov čips, psyllium, prašak za pecivo, sol i šećer.
  5. U drugoj posudi izmiksajte cijela jaja i kokosov maslac (neka vam bude tekuć ili bar sobne temperature).
  6. Sjedinite obje smjese i dalje miješajte rukom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  7. Gotovu smjesu omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na cca 30-ak minuta.
  8. Ukoliko vam se smjesa nakon što ju izvadite iz hladnjaka čini nedovoljno kompaktna da bi od nje radili kuglice, slobodno dodajte malo vode.
  9. Rukom uzimajte smjesu, radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Svaki kuglicu malo spljoštite i ostavite dovoljno razmaka između svake kako vam se prilikom pečenja ne bi slijepile jer će prilično narasti.
  10. Zagrijte pećnicu. Ventilatorska pećnica 150 stupnjeva, pećnica bez ventilatora 170 stupnjeva. Pripremljene kuglice stavite peći u zagrijanu pećnicu cca 10-ak minuta.
  11. Keksiće pustite da se malo ohlade na limu.

Hrskavi keksi bez glutena

Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: keksi bez glutena recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu