Kruh od heljde – dobrobiti i recepti

kruh_od_heljde

Heljda je biljka nalik riži po zrnu i načinu korištenju, ali mnogo bogatija bjelančevinama i hranjivim tvarima od klasičnih žitarica. Za razliku od pšeničnog brašna, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude koji se bore s celijakijom. Osim toga, bogata je vlaknima zbog čega pomaže probavi, sadrži proteine sa svih 9 esencijalnih aminokiselina, bogata je kalcijem, željezom, vitaminima B i E, magnezijem, manganom i cinkom.

Heljda pomaže regulirati količinu šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje krvni tlak i kolesterol, a s obzirom na to da je vrlo niskokalorična, izvrsna je za osobe koje se trude održati ili smanjiti tjelesnu težinu.

heljda

Heljdino brašno koristi se u pripremi raznih peciva, kolača, palačinki, pita, a najpoznatiji je kruh od heljde. U dućanima se pod nazivom heljdinog kruha često prodaju proizvodi koji sadrže tek 40 posto heljdinog brašna, a ostalo je nadomješteno pšeničnim, kukuruznim ili raženim brašnom.

Kako biste imali potpunu kontrolu nad namirnicama koje konzumirate, isprobajte jedan od sljedećih recepata za kruh od heljde.

Jednostavan kruh od heljde

Sastojci:

  • 400 g heljdinog brašna,
  • 100 g oraha,
  • 300 ml mlake vode,
  • 8 g soli,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 vrećica suhog kvasca.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite kalup za pečenje s papirom za pečenje.
  2. U mlaku vodu dodajte sol, suhi kvasac i maslinovo ulje te ostavite 10 minuta.
  3. Kad se kvasac aktivirao u njega dodajte heljdino brašno i promiješajte kuhačom. Tijesto mora biti bez grudica, nije ga potrebno mijesiti kao standarno tijesto za kruh.
  4. Na kraju miješanja kada dobijete tijesto teksture poput pijeska, tada umiješajte orahe.
  5. Ostavite da odstoji barem sat vremena na toplom mjestu i prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Kruh pecite oko 35 minuta, 180 stupnjeva.
  7. Gotov kruh se treba dobro ohladiti prije konzumiranja.

Imajte na umu da heljda ima jak, pomalo zemljast okus koji je neobičan onima naviklima na pšenično brašno. Ako Vam se to ne svidi, možete ga zasladiti dodavanjem žlice šećera u smjesu, a ako želite zdraviju opciju, dodajte grožđice ili kruh glazirajte medom. Za poseban okus i hranjive tvari dodajte chia sjemenke u tijesto.

kruh od heljde

Beskvasni kruh od heljde

Sastojci:

  • 300 g heljdine krupice,
  • 16 g psyllium ljuskica,
  • 26 chia sjemenki,
  • 230 ml vode,
  • 8 g praška za pecivo,
  • 45 ml maslinovog ulja,
  • 1/2 žličice soli,
  • po izboru: sjemenke sezama, bundeve ili suncokreta za ukras.

Priprema:

  1. Natopite heljdinu krupicu s dovoljno vode da ju prekrije i ostavite da to odstoji minimalno 2 sata. Kad se krupica dovoljno natopila, dobro ju isperite i pustite da se osuši.
  2. U međuvremenu, pomiješajte psyllium i chiju s vodom. Ostavite da smjesa odstoji 10 minuta dok se ne zgusne.
  3. U multipraktik ili jači blender dodajte natopljenu heljdu, gel od psylliumkoji ste dobili, ulje, sol i prašak za pecivo. Meljite dok smjesa ne bude ljepljiva i dok se većina sjemenki ne pretvori u kašu.
  4. Izlijte smjesu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Stražnjom stranom žlice dodatno oblikujte smjesu kako biste bili sigurni da je ravnomjerno raspoređena. Ako želite, možete ju dodatno posuti sjemenkama. Pecite na 160°C 90 minuta.
  5. Kad je kruh pečen, ostavite ga da se ohladi nekoliko minuta prije nego što ga izvadite iz posude. Također, pričekajte dok se sasvim ne ohladi prije nego što ga izrežete.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.64 / 5   45

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu