Limun kao lijek i zdravi recepti s limunom

Limun kao lijek i zdravi recepti s limunom

Limun je namirnica sa vjerojatno najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naše zdravlje. O limunu kao lijeku pisane su brojne knjige, a mi ćemo za početak izdvojiti samo neka najvažnija ljekovita svojstva limuna, tog kiselog agruma.

Ljekovita svojstva limuna

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sustav. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osjećaj sitosti i istovremeno diže energiju umornom tijelu. Blago djeluje na jetru, na probavu i na krvnu sliku jer snižava kolesterol. Kod visokog kolesterola preporuča se kombinacija limuna i bijelog luka o kojoj ćemo uskoro pisati. Limun je i učinkovit protiv žgaravice . Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali ako pomiješate žlicu limuna i pola čaše vode i to popijte žgaravica će nestati. Navodno limun pomaže i kod menstrualnih bolova.

Kako konzumirati limun?

Limun je najbolje nacijediti i spremiti u hladnjak te po želji konzumirati. Ako ćete ga ići cijediti svaki puta kada želite dodati par kapi soka od limuna u salatu to će vam brzo dosaditi. Zato je dobro nacijediti veću količinu limuna i to onda trošiti. Limunova kora ima kiselkasto- gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog arome, ali mi preporučujemo cijeđenje limuna (umjesto dodavanja kriški) kojim dobivate i aromu i zdrava svojstva.

Kako kupovati limun?

limunLimuni se razlikuju po slatkoći, a pravilo je da su slađi limuni bogatiji mineralima i vitaminima. Kako znati koji je limun sladak? Prvo je pravilo birati žute limune prije nego zelene. Drugo pravilo je birati teške limune. Limun koji je bogat korisnim tvarima ima tanku koru i bogatu unutrašnjost i teži je u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i nije toliko bogat korisnim sastojcima.

Zdravi recepti s limunom

Limun se može konzumirati na mnoge načine, autor ovog teksta i dan danas otkriva nova jela u koja dobro paše limunov sok, lista je skoro pa nepregledna. 

Limunov sok kao zamjena za ocat

Želite il povećati unos limuna u svoju prehranu prvo što možete napraviti je zamijeniti ocat limunovim sokom. Limun tako možete dodavati salatama i kod mariniranja jer on omekšava hranu bez da joj mijenja okus.

Limunada i ostali napici s limunovim sokom
  • Čaj s limunom i medom– Ovo je svima poznat okrepljujući napitak koji podiže energiju, smiruje upalu grla i finog je okusa
  • Limunada– Limunov sok pomiješajte s vodom u omjeru 1:2 i dodajte šećera po želji.
  • Frape– U svaki voćni frape može ići i limunov sok
Prijedlog nekih jela kojima se može dodati limun
  • Sendvič– na sendvič paše par kapi limuna, naročito ako se na njemu nalazi salata, rikola, matovilac, rajčica, mozzarella, paprika ili peršin
  • Muesli, Cornflake i bilo kakve žitarice i kaše (npr. Ječmena kaša) – dodati par kapi limuna, ako je smjesa jako slatka još par kapi
  • Variva– U povrtno varivo, u grah ili leću dodati par kapi limunovog soka (pri serviranju, ne pri kuhanju)
  • Pita od limuna– recept ćemo objaviti naknadno
  • Avokado namaz

Zapravo je nevjerojatno kako limun paše u gotovo sva jela pa bi i ova lista mogla biti puno dulja. Ipak, najbolje ćete procijeniti kako vama paše limun onda kada sami isprobate nekoliko kombinacija, Nadamo se da će vam prijati i da ćete usvojiti naviku konzumiranja puno limuna što je jako dobro za zdravlje.

Koliko je limuna poželjno konzumirati?

Ovisno o vašoj težini jedan do dva nacijeđena limuna dnevno su optimalna.

Ulje divljeg origana
Ulje divljeg origana

Najdjelotvorniji prirodni antibiotik.

143 kn

Citrofit
Citrofit

Jak podizač imuniteta.

od 68 kn

Vaša ocjena članka:

2 / 5 (2 ♕)

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

maslinovo ulje i limun, limun, maslinovo ulje natašte, limun i maslinovo ulje, maslinovo ulje kao lijek, limun kao lijek, bučino ulje kao lijek, maslinovo ulje i limun kao lijek, limun i maslinovo ulje kao lijek, limun kao lijek recepti,