Rižino mlijeko – domaće, jeftino i jednostavno

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko je izvrsna zamjena mliječnih proizvoda za vegetarijance, vegane, osobe koje ne podnose laktozu te sve koji nastoje živjeti zdravo. Osim što ne sadrži laktozu, ovo biljno mlijeko nema ni kolesterol. Jedan od problema za one koji ga konzumiraju, ili bi to željeli, je njegova cijena.

U nastavku vam donosimo razloge zašto ga raditi samostalno, kao i jednostavan recept za njegovu pripremu.

Zašto raditi rižino mlijeko?

  • Jeftinije je nego komercijalno rižino mlijeko – cijene u supermarketima kreću se od 15 do 30 kn po litri, dok vlastitim trudom uz potrošnju do 20 kn za kilogram dugozrnate smeđe riže, možete proizvesti i do 14 l rižinog mlijeka.
  • Ne sadrži dodane šećere – komercijalna rižina mlijeka obogaćena su umjetnim šećerima te zbog toga nisu zdrava koliko bismo mi voljeli misliti. Domaće rižino mlijeko možete zasladiti prirodnim zaslađivačima, po vašoj mjeri i ukusu.
  • Sadrži najmanju količinu masti u odnosu na ostala mlijeka.
  • Nije potrebno uložiti veliki napor, a ni izdvojiti puno vremena za njegovu “proizvodnju“.
  • Sami kontrolirate sastojke koji će doći u mlijeko.
  • Ne sadrži laktozu.
  • Ako ga obogatite kakaom, ekstraktom vanilije ili jagodama, klinci će ga obožavati!
Rižino mlijeko - priprema
Foto: Unsplash

Rižino mlijeko – recept

Potrebni sastojci za 4 l rižinog mlijeka

  • 1 šalica dugozrnate smeđe riže,
  • 8 šalica vode.

Po želji:

  • prstohvat soli,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • 2 žličice meda, javorovog sirupa, nektara agave ili 3 do 6 očišćenih datulja,
  • 1 žličica mljevenog cimeta,
  • 2 žlice kakaa u prahu,
  • šalica svježih jagoda.

Zaslađivače možete kombinirati, koristiti samo neke ili ih u potpunosti izostaviti.

Kako napraviti rižino mlijeko – upute

  1. U lonac stavite smeđu rižu te ulijte vodu (na svaku šalicu riže ulijte 8 šalica vode). Dodajte neki od željenih zaslađivača.
  2. Kuhajte na blagoj vatri 3 sata. Povremeno pogledajte te po potrebi ulijte još vode.
  3. Nakon potrebnog kuhanja, dobit ćete smjesu sličnu kaši. Ostavite ju da se ohladi pola sata.
  4. U blender ulijte pola dobivene smjese, a u drugu polovicu nadolijte vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Dobivenu tekućinu procijedite kroz cjediljku malih rupica ili maramu za sir. Dok to činite, budite sigurni da je svo mlijeko iscijeđeno iz riže. Taj ćete proces ubrzati ako rukom lagano kružite smjesom po cjediljki.
  6. Cijeli postupak ponovite s ostatkom kuhane smjese.

Rižino mlijeko – video recept

Rižino mlijeko – naputci

  • Ostatke riže iz cjediljke možete iskoristiti za doručak. Ubacite voće i orašaste plodove u rižu i uživajte!
  • Rok trajanja mlijeka je 2 tjedna.
  • Možete napraviti manju količinu mlijeka, samo smanjite količinu riže i vode (na 1 šalicu riže dolazi 8 šalica vode).
  • Možete regulirati gustoću svoga mlijeka po vlastitom ukusu (dodavanjem više vode).
  • Za recept možete koristiti i bijelu rižu, no smeđa dugozrnata se preporučuje.

Ako biste htjeli pokušati napraviti i neka orašasta mlijeka, recepte možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   15

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rižino mlijeko, kako napravit rižino mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu