Hemeroidi- simptomi, dijagnoza i liječenje

hemeroidi
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hemeroidi su velike i nabubrene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru). Pojava hemoroida može biti bolna, ali najčešće nije. Obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi. Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama koje sudjeluju u stimuliranju crijeva i pokretima važnim za obavljanje stolice,. Svaki jači pritisak na taj dio može uzrokovati promjene u krvnim žilama, prije svega nastanak hemoroida.

skoči na » uzroci | simptomi | liječenje | operacija | kreme

Koji je uzrok hemoroida?

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otjecanje. Ako se pritisak ne smanji i ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog tkiva. Tada nastaju hemoroidi.

Uzrok pojave hemoroida mogu biti navike obavljanja stolice, prije svega:

  • žurba– pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum
  • proljev ili opstipacija– također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum
Drugi rizični faktori uključuju:
  • pretilost– pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice.
  • trudnoća– hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tijekom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje.
  • kronična stanja– prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim

Simptomi hemeroida, unutarnji i vanjski hemeroidi

Pojava hemeroida prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemeroid jako velik onda se javlja i bol.

Po mjestu javljanja razlikujemo unutarnje i vanjske hemeroide. Vanjski hemeroidi su vidljivi, nalaze se na stijenki rektuma. Unutarnji hemeroidi se nalaze u rektalnom kanalu. Zajedničko im je da uzrokuju krvarenje kod obavljanja nužde. Mali trag krvi na toaletnom papiru ili na stolici signalizira mogućnost postojanja hemeroida.

Uz krvarenje kao najčešći i obično prvi simptom javljaju se i ovi simptomi:

  • svrbež– jer unutarnji hemoroidi pritišću okolno tkivo što uzrokuje iritaciju
  • osjećaj da nužda nije do kraja obavljenja – pojava da i nakon obavljene nužde i dalje osjećate kao da niste sve izbacili iz sebe. Ovaj neugodan osjećaj javlja se kada se hemoroid razvija na ovojnici rektuma i što je veći to je jači i osjećaj da pražnjenje crijeva nije do kraja dovršeno.
  • bol– u većini slučajeva hemoroidi su bezbolni no ukoliko su se razvili do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je da uzrokuju bolnu stolicu (po veličini hemoroida razlikujemo 4 stupnja, prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji).
Dijagnoza

Doktor na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. Obzirom da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, doktor će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

skoči na » uzroci | simptomi | liječenje | operacija | kreme

VIDEO: Naša meštrica za interijere otkriva koje su najčešće greške koje radimo prilikom uređivanja

Herbafast Fiber
Herbafast Fiber

Najbolja formula za mršavljenje!

98 kn

Pilex protiv hemoroida
Pilex protiv hemoroida

Brzo ublažava hemoroide.

od 369 kn

Saznajte više o: , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite ♥

3.50 / 5 (20 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: hemeroidi, hemeroidi simptomi, hemoroidi simptomi, unutarnji hemoroidi, simptomi hemoroida, hemoroidi vanjski, vanjski hemeroidi, unutarnji hemeroidi, vanjski hemoroidi, unutrašnji hemoroidi,