Masti – mitovi i legende (2. dio)

masti

Tko su 3 bandita metaboličkog sindroma i koja je slatka tajna šećerna? Otkrivamo u ovom dijelu mitova i legendi o mastima.

Mit drugi: Što manje (kvalitetne) masti to više mršavimo

Otkrivamo Slatku tajnu, a gorku istinu šećernu

Još jedna činjenica o mastima koja se često zaboravlja. Postoje “jedva” 200-tinjak imena za šećer, ali unatoč vrlo male varijacije u strukturi, svi oni stvaraju istu štetu . Drugim riječima, šećer je šećer, a svi uništavaju zdravlje. Zašto je to važno?

Jer se šećeri pod raznim “tajnim” imenima mogu naći uz masti u raznim proizvodima – takozvani skriveni šećeri. Budući da su širokoj javnosti manje poznati pod tim raznim namjerno – zbunjujućim imenima, lako je optužiti masti za sve i još k tome ispasti sladak i nevin, baš kao šećer.

Prehrana s niskim udjelom kvalitetnih masti neprijateljski je raspoložena prema srcu. Kada ljudi jedu manje kvalitetnih masnoća, tada to nadoknađuju s više škroba ili šećera.

Da bi se tijelo riješilo viška šećera, zove u pomoć ujaka Inzulina. On pak spretno obustavlja spaljivanje masti i naređuje pretvorbu šećera u masti. To zapravo povećava razinu kolesterola niske gustoće koji uzrokuje srčani udar.

U stvari, istraživanja pokazuju da 75 posto ljudi koji završavaju na hitnoj nakon srčanog udara imaju normalne ukupne razine kolesterola.

No, ono što oni imaju je pre-dijabetes ili dijabetes tipa 2. Stoga su kvalitetne masti manji krivac od šećera, ali lakše ih je optužiti.

Na kraju krajeva, šećeri su “fina”gospoda, dok su masti samo masne!

Tako kada jedemo loše šećere i loše masti, tada se masti gomilaju kao masti, a loši šećeri se pretvaraju u dodatne masti, a sve pod vještom rukom velemajstora Inzulina kojeg je tijelo pozvalo u pomoć ne zbog masti nego zbog loših šećera. Da smanji razinu loših šećera.

Ne možemo spaliti sve šećere koje jedemo. Neizbježno, tijelo ih pohranjuje kao mast, stvarajući otpornost na inzulin, jer se produkt razgradnje loših masti “zalijepi” u bravu za inzulin i tako sprječava da inzulin otključa vrata za ulaz glukoze u stanicu.

Proces se zove inzulinska rezistencija o kojem sam pisao u jednom članku. Pročitajte ga, bolje ćete razumjeti i masti, a potraje li ovo stanje godinama, dolazi do ukupnog metaboličkog raspada sistema zvanog metabolički sindrom.

Metabolički sindrom – tri bandita baš na okupu i to istovremeno

To je zapravo nakupina zlobnika na jednom mjestu i to baš kod nas. U našoj kući. Iz tajnih izvora o zdravlju, saznajemo i koji su to zlobnici, poimence. Navodno ih je troje.

Prvi od njih je poprilično nepredvidljiv i visok momak, a zove se visoki tlak. Ima groznu naviku da nas tlači s visoka i bez milosti – ne bira mjesto ni vrijeme. Još jedna njegova karakteristika je da je totalna kukavica i fizička i moralna.

Fizička zato što “napada” sve i svakoga bez obzira na dob, mjesto i vrijeme, a moralna je kukavica zato jer nikada ne “napada” sam. Uvijek netko drugi stoji iza njega, neka siva eminenca!

Uzroci tlaka mogu biti različiti i puno ih je, ali jedan “najbezazleniji” koji mi se često pojavljuje u praksi je: kava + šećer i cigarete, ujutro na tašte prije obroka. Pa tko voli nek’ izvoli!

Šećer

Drugi od ovih bandita je isto tako visok, ali ipak sladak momak. Zove se povišeni šećer. Njegova navika je pak da nam besramno diže šećer u krvi, ali predvidljivo – za dobro upućene. Uz put se slatko smije i zbog toga mu je teško zamjeriti. Jednostavno je presladak!

Njegova karakteristika je podmuklost. On je toliko sladak da ga niti ne “skužite” od kuda i kada je došao. Još k tome je i dosadan jer može trajati jako dugo. Ima tešku ruku i udara ispod pojasa! Tiho, podmuklo i bezosjećajno, na daleko i na široko.

Njegove posljedice su zaista dalekosežene – širokog spektra, tako da se neke bolesti pojavljuju zapravo kao posljedica visokog šećera, a ne kao bolest sama za sebe.

I treći od ovih zlobnika je također nezgodan i nepredvidljiv, a još k tome i premazan svim mastima. To je prerada (metabolizam) masti i kolesterola.

Nekako je prerada pošla u krivom smjeru – nešto ometa preradu masti i to se onda vidi u krvnoj slici. Kolesterola, onog lošeg, ima previše, iz više razloga, ali on sam po sebi tome nije uzrok.

Višak kolesterola može biti primjerice ako se konzumira previše loših šećera koji onda “tjeraju” jetru da previše proizvodi kolesterol ili pak momci koji skuplaju višak kolesterola iz krvi su na godišnjem odmoru ili ih pak ima premalo.

Razlog: Jetrica, naša milena je preopterećena preradom viška loših šećera pa ne stigne proizvesti dovoljno “čistača” kolesterola i još tko zna koliko raznih razloga.

Kolesterol je samo žrtveno janje u ovom procesu. Njega trebamo u umjerenim količinama i možemo ga zvati uvjetnim suradnikom raspada metabolizma masti, ali ga je lako optužiti za sve.

Na kraju krajeva on je taj koji “čepi” krvne žile, zar ne? Glavni i dežurni krivac, a ne slatki, loši šećeri koji su mu toliko povisili koncentraciju da je jetra doslovce preopterećena njihovom preradom jel’? I to ti je pravda!

Svi troje, visoki tlak, visoki šećer i loš metabolizam, masti čine zločinačku organizaciju koja se zove metabolički sindrom, koja uporno, tiho i na tanane mic po mic, godinama, desetljećima, radi na rušenju našeg sjajnog zdravlja.

Dobra vijest je da se može izliječiti u par koraka.

Ovo sve morate shvatiti sasvim zdravo, a to znači da osobe koje imaju problema s metabolizmom masti, odnosno s povišenim masnoćama u krvi i druge popratne probleme sa zdravljem, trebaju potražiti profesionalnu liječničku pomoć i konzultacije s ljekarnikom i/ili nutricionistom, prije nego li na svoju ruku i bez pravih informacija krenu mijenjati svoju prehranu.

U sljedećem dijelu legendarno razbijamo najlegendarniji i najmasniji mit od svih mitova o mastima. S užitkom, direktno i bezbolno.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu