Bolno koljeno? Vodič za uklanjanje bolova u koljenu

Bolno koljeno? Vodič za uklanjanje bolova u koljenu

Koljeno je zglob koji podnosi veliko opterećenje svaki dan. Nažalost, koljeno se vremenom troši. Mladi toga nisu svjesni pa ne vode računa o tome kako se kreču što može uzrokovati probleme sa koljenom u starosti.

Najčešće skupine koje pate od boli u koljenima su sportaši i bivši sportaši (pogotovo ako je sport od njih tražio nagle napore za koljena, npr. košarkaši, skijaši i tenisači), zatim pretili ljudi čija koljena moraju podnositi veliku težinu te osobe koje se nepravilno hrane i u tijelo ne unose dovoljno minerala i kalcija te im koštano tkivo zbog toga slabi.

Što možete učiniti kada vas boli koljeno?

Povremena bol u koljenu normalna je stvar i ne treba vas uznemiravati. Predstavit ćemo vam par vježbi koje će pomoči ublažiti bol. Ukoliko su problemi s koljenom ozbiljniji, bol se javlja i kada mirujete ili je bol nepodnošljiva svakako se javite doktoru da pregleda vašu nogu. Često se kod trauma s koljenom i kod naglog javljanja bolesti i bolova pacijenti upute na magnetsku rezonancu koljena.

Magnetska rezonancija (MR) koljena je postupak koji omogućuje da pojedini slojevi u tijelu postanu vidljivi. Magnetska rezonanca vrlo je pouzdana dijagnostička metoda pa ima širok spektar primjene, među ostalim i kod koljena. MR daje detaljan prikaz stanja u koljenu. Ukoliko se vidi da je došlo do deformacija u koljenu ili da je potrebna drenaža koljena, doktor će vas vjerojatno uputiti na operaciju.

O bolnom koljenu treba početi voditi brigu i prije nego postane bolno, prije svake aktivnosti koja iziskuje napor koljena treba ga razgibati. Česti simptom vezan za koljeno je voda u koljenu.

Vježbe za razgibavanje koljena

Bitno je koljeno razgibavati bez opterećenja. Npr. vožnja bicikla isto razgibava koljeno, ali s opterećenjem.

vjezbe-za-koljeno

Korisna je vježba i “vožnja bicikla” u ležećem položaju. Lezite na leđa i radite pokrete kao da vozite bicikl. Prvo sa svakom nogom zasebno pa s obje istovremeno.

Vježbe za okolne mišiće koljena

Uz koljeno dobro je vježbati i okolne mišiće koji ga drže na mjestu. Jači mišići znače i stabilnije koljeno. Od doma možete vježbati čučnjeve, vožnja bicikla i planinarenje pomažu. Bilo bi dobro i izvoditi anaerobne vježbe za kvadricepse na spravama u teretani (za detalje pitajte instruktora fitnessa u vama najbližoj teretani.).

Mršavljenje

Ukoliko imate višak kilograma čime stvarate pritisak na koljeno jako je važno da se potrudite smršaviti. 1 kilogram tjelesne mase može stvoriti opterećenje i do 20 kilograma na koljeno ukoliko učinite nagli pokret koljena, npr. skočite visoko u zrak.

Skakačko koljeno

Skakačko koljeno često je korišteni izraz za bolno koljeno kod kojega se vjeruje da je do promjena došlo zbog naglih pokreta. Bol se obično javlja u prednjem dijelu koljena.

Smanjivanje opterećenja na koljenu i ortopedska pomagala

Jedna od korisnih stvari koju možete učiniti je i umanjiti opterećenje na koljeno. Za to postoje platneni zavoji, potpore, stabilizatori koljena, štitnici i mideri. Možda ćete trebati isprobati nekoliko modela da otkrite koji vam najbolje odgovara. Toga ima za kupiti u ljekarnama i u prodavaonicama specijaliziranim za ortopedska pomagala.

Hodanje sa štapovima

To mogu biti štapovi za planinarenje, skijaški štapovi ili čak debele grane od drveta. Hodanje sa štapovima prebacit će dio opterećenja sa nogu na ruke i sa koljena na ramena. Tako ćete jačati ruke, a rasteretiti bolno koljeno.

Kreme i gelovi protiv boli

Kao zadnja metoda obrane protiv boli koriste se gelovi i kreme koji se nanose na koljeno (raspitajte se u ljekarni o proizvodima), a kod kronične boli potrebno je popiti i lijek protiv boli.

Najvažniji savjet za zaštitu koljena

Ovaj savjet odnosi se najviše na mlade koji još nisu iskusili bolno koljeno pa obično ne vode računa o opasnostima. Bez obzira imate li ili ne bol u koljenu uvijek razgibajte koljeno prije nego radite bilo kakve nagle pokrete kao što su skakanje, trčanje, energična vožnja bicikla. Koljeno nam je od neizmjerne važnosti pri kretanju pa ga moramo paziti i maziti.

» Saznajte više: Muči vas bol u koljenu? Rješenje je ortopedija “a la carte”

Renarthro
Renarthro

Brzo zaustavlja bol u zglobovima.

od 69 kn

Tigrova Mast Crvena (19g)
Tigrova Mast Crvena (19g)

Najpoznatija mast na svijetu protiv bolova.

69 kn

Saznajte više o: , , ,

Vaša ocjena članka:

4.75 / 5 (4 votes)

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

bol u koljenu, bolovi u koljenu, bol u koljenu bez otoka, bolno koljeno, magnetska rezonanca koljena, bolna koljena, bolovi u koljenu prirodni lijek, magnetna rezonanca koljena cijena, magnetna rezonanca koljena, bolovi u koljenu kod odraslih,