Povišena i snižena urea u krvi- tumačenje krvne slike

U metabolizmu aminokiselina konačni je proizvod urea. Organizam sintetizira ureu iz amonijaka (koji nastaje iz proteina). Urea se izlučuje putem bubrega, a varijacije u vrijednosti ureje u krvi mogu upućivati na probleme s bubrezima, jetrom i neke druge poremećaje.

Povišena urea u krvi

Povišena vrijednost tipična je za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega. Također, povišena razina ureje može upućivati i na smanjen dovod krvi u bubrege što se događa kod problema sa srcem ili kod dehidracije. Kod srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sustavu (npr. kod čireva) također može doći do pojave povišene koncentracije ureje.

Niska urea u krvi

Niska urea obično nije znak za uzbunu. Mogu ju uzrokovati problemi s jetrom, nedostatna prehrana ili izgladnjivanje te pretjerana konzumacija alkoholnih napitaka. Pretjerana hidracija (ispijanje više tekućine nego je potrebno) također može sniziti razinu ureje. U trudnoći se zbog promjena u krvotoku često spušta razina ureje.

 

Referentne vrijednosti ureje u krvi su:

Muškarci i žene: 2,8 – 8,3 mmol/L

Saznajte više o: ,

Vaša ocjena članka:

4.17 / 5 (6 votes)

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

urea u krvi, ureja, niska urea, smanjena urea u krvi, povišena urea, smanjena urea, ureja u krvi, niska urea u krvi, urea niska, povisena urea u krvi,