Sluz u stolici – što ju uzrokuje?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Stolica obično sadrži malu količinu sluzi, no vidljive količine mogu ukazivati na različite bolesti ili stanja. Sluz u stolici je čest simptom sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i ulceroznog kolitisa (oblik upalne bolesti crijeva) te je u manjoj mjeri vidljiva kod Crohnove bolesti. Bakterijska infekcija, analna fisura ili opstrukcija crijeva također su potencijalni uzroci sluzi u stolici.

Sluz je prozirna, bijela ili žuta tvar, proizvedena od strane membrane sluznice debelog crijeva. Nju proizvode i drugi organi u tijelu, kao što su pluća, gdje se ona pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crijevima, sluz štiti unutarnju sluznicu i pomaže olakšati prolaz stolici.

Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, no to može biti simptom neke bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje:

Ulcerozni kolitis

Kod ulceroznog kolitisa, sluznica debelog crijeva (kolona) postaje upaljena i razvija čireve, koji mogu krvariti i proizvoditi gnoj i sluz, a ona može biti vidljiva i u stolici.

Sindrom iritabilnog crijeva

Kod ove upalne bolesti crijeva, sluznica može povećati proizvodnju sluzi. Ona je češće povezana s proljevom, nego sa zatvorom ili izmjeničnim tipom IBS-a.

Sluz u stolici zbog ulceroznog kolitisa ili sindroma iritabilnog crijeva nije nužno razlog za uzbunu, no o tome biste trebali obavijestiti liječnika.

Crohnova bolest

Sluz u stolici je nešto manje uobičajena pojava kod osoba koje imaju Crohnovu bolest. Ako je sluz u stolici prisutna, ona bi mogla biti povezana s analnom fisurom.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije također mogu uzrokovati sluz u stolici, kao i simptome proljeva, groznice i grčeva u trbuhu. Neke bakterijske infekcije mogu se povući same od sebe, bez liječenja, no u nekim slučajevima one mogu biti ozbiljne i zahtijevaju liječenje antibioticima.

Začepljenja crijeva

Opstrukcija crijeva je povezana sa simptomima opstipacije, teških grčeva, bolovima u trbuhu, povraćanjem, kao i sluzi u stolici. Do opstrukcije crijeva može doći zbog mnogobrojnih uzroka, kao što su adhezija, kila, kamenci žučnog mjehura, tumor ili gutanje stranih tijela. Smetnje se obično liječe u bolnici, u nekim slučajevima uz operaciju kojom se uklanjaju blokade.

Ako se sluz javi bez konkretnog uzroka, kao što su gore navedeni, riječ je o promjeni u radu crijeva i o tome odmah izvijestite svoga liječnika.

 

Izvor: About.com

Flobian
Flobian

Sadrži mliječno-kisele bakterije.

99 kn

Butifar
Butifar

Regulira poremećaje crijevne flore.

91 kn    72 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite ♥

3.81 / 5 (21 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: sluz u stolici, sluz u stolici kod odraslih, sluz u stolici kod djece, bijela sluz u stolici, sluz iz anusa, sluz u stolici kod dece, bela sluz u stolici, sluzava stolica, sindrom iritabilnog crijeva, gnoj u stolici,