Bol u bubregu – što ju uzrokuje i kako ju prepoznati?

bol-u-bubregu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bol u bubregu može biti posljedica zaraze ili ozljede, a ponekad može biti riječ i o boli u leđima ili slabinama, što se može činiti kao bol u bubrezima, iako oni najčešće nisu uključeni. Mnoge osobe su začuđene kada saznaju da se njihovi bubrezi nalaze relativno visoko na leđima, što je još jedan razlog zašto je bol u bubrezima teško prepoznati.

Kako možemo prepoznati bol u bubrezima?

Ne postoji siguran način, ali vjerojatnost da je riječ o boli u bubrezima povećava se uz prisutnost drugih znakova, simptoma, te uz rezultate testova.

Bol u gornjem dijelu leđa koja je tupa, jednostrana bol, osobito ako je u pratnji groznice i urinarnih simptoma može biti prava bol bubrega. Razlog tome može biti infekcija bubrega (pijelonefritis).

Bubrežni kamenci ne uzrokuju bol, sve dok ostaju u bubregu. Kada bubrežni kamenci počinju putovati kroz ureter, na putu do mjehura obično uzrokuju valove oštre, intenzivne boli, što liječnici nazivaju bubrežne kolike.

Uzroci

Uzroci boli u bubrezima mogu uključivati sljedeće:

Kada posjetiti liječnika?

Obratite se liječniku ako uz bol u bubregu imate:

  • Stalnu, nejasnu odnosno jednostranu bol u leđima ili slabinama
  • Groznicu, bolove u tijelu i umor
  • Prethodne infekcije mokraćnog sustava

Krvni ugrušak ili krvarenje u bubregu uzrokuje iznenadnu bol u donjem dijelu trbuha i slabinama, a ponekad i mnogo krvi u mokraći. To je uobičajena komplikacija ozljeda bubrega ili drugih bubrežnih bolesti, uključujući aterosklerozu, poremećaje krvarenja ili emboliju.

Svaki poremećaj u cirkulaciji prema bubregu zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, stoga se obratite liječniku u slučaju teške boli u bubrezima, sa ili bez krvi u urinu.

 

Izvor: Mayoclinic.com

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)
Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)

Protiv zubnog kamenca i bolesti desni.

195 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.01 / 5 (68 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: bol u bubrezima, bol u bubregu, bolovi u bubrezima, bubrezi bolovi, bol bubrega, kako bole bubrezi, bolovi bubrega, bol u desnom bubregu, kako boli bubreg, Bolovi u bubregu,