Oticanje nogu – uzroci i liječenje

oticanje-nogu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje odnosno lakše ozljede, su relativno bezopasni, a liječnik ih lako može prepoznati. Ipak, ponekad oticanje nogu može biti znak ozbiljnijih poremećaja, kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Važno je zatražiti dijagnozu i liječenje kada se jave otekline nogu bez ikakvog razloga, ili su u pratnji naizgled nepovezanih simptoma, kao što su poteškoće pri disanju ili bol u prsima.

Uzroci oticanja nogu

Postoji širok raspon potencijalnih uzroka oticanja nogu, a oni su uvelike i različitog stupnja ozbiljnosti.

Uzroci koji su vezani uz nakupljanje tekućine

Otekline nogu uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu poznate su i kao periferni edem. Nekoliko sustava u tijelu pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine, uključujući krvožilni sustav, limfni sustav i bubrege.

Problem u bilo kojem od ovih sustava može doprinijeti nakupljanju tekućine. Gravitacija također može doprinijeti nakupljanju tekućine u donjim ekstremitetima, a posebice prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine može biti uzrokovano čimbenicima kao što su:

 • Akutno zatajenje bubrega
 • Kardiomiopatija (bolest srčanog tkiva)
 • Kronično zatajenje bubrega
 • Kronična venska insuficijencija
 • Otkazivanje srca
 • Hormonska terapija
 • Limfedem (začepljenje limfnog sustava)
 • Oštećenje malih krvnih žila u bubrezima
 • Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR), kao što su ibuprofen, advil, motrin i drugi.
 • Trudnoća
 • Uzimanje drugih lijekova na recept, uključujući neke lijekove za depresiju, dijabetes i visok krvni tlak
 • Dugotrajno sjedenje i stajanje
 • Tromboflebitis (krvni ugrušak, najčešće u nozi)

Uzroci koji su vezani za upale

Oticanje nogu može biti uzrokovano i reakcijom imunološkog sustava, do koje dolazi zbog upale u tkivu. Pritom, može biti riječ o normalnoj reakciji na ozljedu ili bolest, ili to može biti posljedica upalnih poremećaja, kao što je reumatoidni artritis. Otekline nogu, koje su vezane za upale, obično su bolne.

Faktori koji mogu doprinijeti upali tkiva u nogama uključuju:

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite oticanje nogu, odmah posjetite liječnika kako bi postavio točnu dijagnozu.

Hitnu pomoć zatražite ako uz oticanje nogu imate simptome srčanih bolesti, uključujući:

 • Bol u prsima u trajanju dužem od nekoliko minuta
 • Otežano disanje
 • Nesvjestica i vrtoglavica
 • Zbunjenost

Također, zatražite hitnu pomoć ako znate ili sumnjate da je uzrok otekline tjelesna ozljeda, poput pada, sportske ozljede ili prometne nesreće.

Varikozne vene i edem nogu

Zbog gravitacije venski tlak u nogama je znatno viši od venskog tlaka u gornjim dijelovima tijela, čime se objašnjava nakupljanje krvi u nogama i edem. Tijelo je razvilo mehanizme zaštite u koje ubrajamo venske zaliske i vensku (mišićnu) crpku. Venski zalisci sprječavaju povratak krvi u noge, a venska crpka funkcionira na slijedeći način: svaki put kad pokrenemo ili čak samo napnemo mišiće nogu, pritisnu se obližnje vene i krv se potakne potisne prema srcu.

Kada vene dugo vremena budu preopterećene, zalisci počinju propadati i tada ni venska crpka ne može spiječiti nastanak edema. Tada često primjećujemo i varikozne vene, kvrgava izbočenja vena pod kožom cijele noge.

Samopomoć

Otekline nogu koje nisu hitan slučaj svejedno zahtijevaju pregled, kako bi liječnik postavio preciznu dijagnozu. Otekline nogu koje su nuspojave lijekova, primjerice, mogu izgledati kao i otekline nogu uzrokovane poremećajem bubrega. Stoga, posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku, kako bi on ispitao temeljni uzrok.

Nekoliko stvari koje možete učiniti prije posjete liječniku su:

 • Stavite jastuk pod noge u ležećem položaju. Ovo bi moglo smanjiti otekline vezane uz nakupljanje tekućine
 • Ako trebate stajati ili sjediti duže vremena, uzimajte česte pauze i krećite se, osim ako to uzrokuje bol.
 • Nemojte prestajati uzimati lijekove na recept bez razgovora s liječnikom, čak i ako sumnjate da oni mogu biti uzrok oticanja nogu
 • Potražite u ljekarni lijekove koji mogu umanjiti bolove i otekline

Ekstreman oblik oticanja nogu – Elefantijaza

Neki paraziti, od kojih je najučestalija Wuchereria Bancrofti inficira limfni sustav uzrokujući limfatičku filarijazu ili elenfatijazu. Bolest je karakterizirana opsežnim propadanjem limfnih žila i opsežnim edemima najčešće nogu i testisa.

elefantijaza

Parazit se prenosi ubodom komarca i endemičan je u tropskim i subtropskim područjima Afrike, Azije, Centralne i Južne Amerike i pacifičkih otoka. Procijenjuje se da je u svijetu oboljelo 120 milijuna ljudi, a WHO procjenjuje da je preko 1,4 milijarde ljudi pod rizikom od zaraze. Iako cjepivo još nije razvijeno, prevencija je moguća jednokratnom godišnjom dozom dva lijeka. U današnje vrijeme kada putovanja na udaljene krajeve Zemlje sve više i više postaju stvar svakodnevnice, bitno je raspitati se o zaštiti protiv ove opasne bolesti.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Nefrovit
Nefrovit

Izraženo diuretičko djelovanje.

80 kn    72 kn

WaterLost
WaterLost

Smanjuje oticanje tijela i zadržavanje tekućine.

121 kn    95 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.07 / 5 (163 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: oticanje nogu, otečene noge, natečene noge, voda u nogama, oticanje zglobova, otekle noge, oticanje stopala, oticanje nogu uzrok, oticanje zglobova na nogama, oteceni zglobovi na nogama,