Vjetrovi u crijevima i nadutost – što ih uzrokuje i jesu li razlog za brigu?

nadutost
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Plin u crijevima i nadutost mogu se pojaviti u vašem želucu i gornjem dijelu crijeva ako u njih dospije zrak prilikom jela, dok pijete ili žvačete žvakaću gumu.Takav zrak obično se oslobađa podrigivanjem.

Vjetrovi u crijevima također se mogu pojaviti u donjem dijelu trbuha ili debelom crijevu, i to kao normalan nusprodukt aktivnosti bakterija kod neprobavljene hrane. Takvi vjetrovi sastoje se od vodika, ugljičnog dioksida, a ponekad i metana i obično se oslobađaju kroz rektum (nadutost).

Većina ljudi ispušta plinove rektalno nekoliko puta dnevno kao normalan dio dnevnih aktivnosti i raspada hrane, no ponekad pretjerani vjetrovi mogu ukazivati na probavne poremećaje.

Uzroci

Namirnice koje uzrokuju vjetrove u crijevima

Neke namirnice sadrže tvari koje nisu lako probavljive. Zbog toga, one prolaze kroz donji dio crijeva neprobavljene, gdje se konačno pod utjecajem bakterija raspadaju na jednostavnije tvari, uključujući i plinove.

Neke namirnice i tvari koje mogu uzrokovati vjetrove u crijevima su:

  • Grah i leća
  • Mliječni proizvodi koji sadrže laktozu
  • Fruktoza i sorbitol, koje se nalaze u voću, a koriste se i kao sladila

Probavni poremećaji koji uzrokuju vjetrove u crijevima

Pretjerani vjetrovi u crijevima (više od 20 puta dnevno) ili nadutost ponekad ukazuju na probavne poremećaje, kao što su:

Kada posjetiti liječnika?

Sami po sebi, vjetrovi u crijevima rijetko su simptom ozbiljnog stanja. Oni mogu uzrokovati neugodu, no obično su samo znak normalnog funkcioniranja probavnog sustava.

Ako vam vjetrovi stvaraju probleme, pokušajte promijeniti vašu prehranu.

Posjetite svog liječnika ako su vjetrovi uporni ili teški, ili ako su u pratnji povraćanja, proljeva, zatvora, gubitka težine, krvi u stolici ili žgaravice.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Bulardi
Bulardi

Pomaže kod proljeva već 80 godina!

70 kn

Flobian
Flobian

Sadrži mliječno-kisele bakterije.

99 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.77 / 5 (52 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: vjetrovi, nadutost i vjetrovi, vjetrovi i nadutost, vjetrovi u crijevima, vjetrovi u stomaku, ispuštanje vjetrova, nadutost crijeva, stalni vjetrovi, zrak u crijevima simptomi, smrdljivi vjetrovi,