Bachove kapi – što su, kako se koriste i jesu li djelotvorne?

cvjetne-esencije

Bachove kapi ili terapija cvjetnim esencijama poznata je u homeopatskim krugovima, a osnovao ih je dr. Edward Bach. Bachove kapi predstavljaju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čitav organizam putem eliminiranja negativnih misli i emocija. 

Dr. Edward Bach (izgovaramo eng. Bač) bio je stručni homeopat koji je putem svog medicinskog znanja te intuicije osnovao ljekovite kapi za brojna emocionalna stanja. Bach je vjerovao kako su biljke s razlogom na našem svijetu, ali da osim ljekovitog djelovanja na tijelo, mogu imati izuzetan utjecaj na naše psihičko zdravlje i emocije

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Danas njegove tvrdnje da negativne emocije i psihička stanja mogu rezultirati stvarnim zdravstvenim problemima imaju znanstvenu potporu. Dr. Bach je u svojim radovima još 30.-ih godina prošlog stoljeća utvrdio 7 glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na nas:

  1. Strah
  2. Nesigurnost
  3. Usamljenost
  4. Obeshrabrenost
  5. Nezainteresiranost
  6. Pretjerana briga za druge
  7. Preosjetljivost na utjecaje i ideje

Bachove kapi – djelovanje i primjena

Bachove kapi danas su prepoznatljive kao prva linija obrane kod psihičkih poteškoća poput depresije, anksioznosti i mnogih fobija. Većina holističkih i homeopatskih stručnjaka ih preporučuje kao blagu alternativu koju vrijedi isprobati prije nego se okrenemo antidepresivima i drugim farmakološkim rješenjima. 

bachove-cvjetne-kapi

Bachove kapi sastoje se od 30 biljaka i njihovih pripravaka za koje se smatra da pozitivno utječu na mentalna stanja koja dovode do fizičkih bolesti. Po ovoj terapiji, biljke i cvijeće sadrže energetske vibracije i ljekovita svojstva koja se tijekom konzumiranja prenose u tijelo. 

Ove kapi pomažu ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu jer svojim vibracijama potiču organizam na liječenje samoga sebe. Upravo zbog toga što je riječ o cvjetnim kapima, njihovo djelovanje je blago i nježno te se poboljšanja mogu zamijetiti nakon nekoliko mjeseci korištenja. 

Dvostruko slijepo istraživanje također je pokazalo kako Bachove kapi mogu imati pozitivan utjecaj pri smanjivanju snažne anksioznosti u stresnim situacijama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nažalost, mnogi doktori medicine i psihoterapije nisu uvjereni u djelotvornost ovakvih pripravaka te smatraju da je mnogo bolji izbor kvalitetna i provjerena medicina. Osim toga, kod negativnih mentalnih stanja poput depresije i anksioznosti, psihološka terapija i savjetovanje može imati jako pozitivne rezultate

Bachove kapi – Rescue remedy

Najpoznatije od Bachovih kapi su Rescue remedy kapi kojih je sveukupno 5 pod ovim poglavljem, dok bi u prijevodu simbolično značilo sredstvo za spašavanje (preparat prve pomoći). Ovo je kombinacija cvjetnih esencija za pomoć kod anksioznosti i stresa u neizbježnim situacijama kod kojih naše tijelo podnosile velike psihičke napore.

Napravljena je da umiruje organizam, pomaže ga opustiti i ublažiti osjećaj nestrpljivosti pred obavezama. Također pomaže da postignemo koncentraciju potrebnu za rješavanje trenutnih problema, ali i umiriti kako bismo se hladne glave suočili sa situacijom. Rescue remedy esencije izrađuju se od 5 biljaka: obične pavitine (Clematis vitalba), žljezdastog nedirka (Impatiens gladulifera), crvenolisne šljive (Prunus cerasifera), sunčanice (Helianthemum) te biljke po nazivu ptičje mlijeko (Orithogalum umbellatum).

bachove-kapi

Bachove kapi kontraindikacije – Bachove kapi nuspojave

S obzirom da je tiječ o cvjetnim esencijama i mnogim znanstvenicima sumnjivoj terapiji, Bachove kapi su nakon istraživanja i nedoumica dokazano bezopasne. Osim pojava alerijskih reakcija na pojedine biljke, ne postoje druge poznate nuspojave prilikom uzimanja Bachovih kapi. 

Ipak, preporučuje se oprezno postupanje s korištenjem biljnih esencija, posebice na vlastitu ruku. Ukoliko se želite upustiti u terapiju Bachovim kapima, poželjno je konzultirati se s izučenom osobom koja posjeduje cetrifikat o znanjiva za ovu vrstu terapije i spravljanja esencija.

Bachove kapi cijena i prodaja

Nakon što ste se konzultirali s homeopatskim savjetnikom (izbor pripravaka osobno nije preporučljiv), bachove kapi možete pronaći u brojnim ljekarnama. Neki od praktičara terapije Bachovim kapima bi čak mogli izrađivati esencije sami te ih kod njih možete i kupiti. 

Cijena Bachovih kapi može varirati ovisno o veličini pakiranja, dok je primjerice cijena za preparat prve pomoći od 30 ml oko 130 kn

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.63 / 5   16
Facebooktwitterpinterestmail
09-07-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bachove kapi, bachove kapi nuspojave, upala uške zarazna?, bachove kapi zagreb, bachove kapi za sto su, bachove kapi prodaja, bachove kapi iskustva, bachove kapi forum, bachove kapi cijena, bachove cvjetne kapi,