Bijeli sljez i jaglac protiv kašlja

kašalj

Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je upravo bijeli sljez. Najbitnije djelovanje na suhi kašalj je što svojom sluzi oblaže sluznicu i štiti je od daljnjeg iritativnog djelovanja štetnih tvari. Može se koristiti kao sirup ili kao čaj.

Sastav bijelog sljeza i mehanizam djelovanja

Biljka bijelog sljeza sadrži sluzi, vrlo razgranat polisaharid, koji se sastoji od D-galaktoze, L-ramnoze, D- glukuronske i D-galakturonske kiseline.

bijeli-sljezOsim sluzi, sadrži i heterozide flavonoida kao što je hipoletin, te fenolske kiseline. Bogat vrstom ljepljivog soka odnosno gela djeluje veoma umirujuće na nadražena ili upaljena tkiva.

Najbitnije djelovanje na suhi kašalj je što svojom sluzi oblaže sluznicu i štiti je od daljnjeg iritativnog djelovanja štetnih tvari. Koristi se kao sirup ili čaj (ali čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju i u hladnoj vodi). Djelotvoran je i kod kašlja koji se javlja nakon prehlade.

Mehanizam djelovanja jaglaca

U proljeće se planinske rudine i pašnjaci okite žutim cvjetovima raznih vrsta jaglaca (u narodu se zove i: piskavac).

JaglacU svim organima jaglaca, u listovima, čaški cvjetova, a najviše u korijenu ima 5–10% trimetil –saponina, zatim sadrži fenol-glikozide, primaverosid (primaverin), malo eteričnog ulja, flavonoide, malo tanina, a u listovima vitamina C i provitamina A, dok u korijenu sadrži i dosta siliciumove kiseline.

Od svih ovih sastojaka najvažniji je saponin. U znanstvenoj medicini korijenje jaglaca upotrebljava se, na osnovu sekretomotornog i sekretolitičkog djelovanja saponina, kao djelotvorni ekspektorans – sredstvo za iskašljavanje, kod bronhitisa, katara dišnih putova, kašlja i zagušenja, uslijed velike sluzi u plućima.

Sinergija bijelog sljeza i jaglaca

Svaki kašalj ima fazu kada je suh i nadražajan. Kasnije, kako upala napreduje, kašalj prelazi u oblik kada ima sekrecije koja se trebaju izbaciti.

Bijeli sljez svojim ljekovitim principima, sluzima, oblaze sluznicu dišnih puteva i smanjuje iritaciju koja postoji. Kašalj postaje lakši, nema neugodnog grebanja u grlu i bolova u predjelu grudne kosti. Jaglac pak ima djelovanje ekspektoransa, olakšava izbacivanje stvorenog sekreta u dišnim putevima, a u kombinaciji s bijelim sljezom taj sekret postaje vodenastiji.

Na taj način se kod kašlja sa sekretom uz pomoć bijelog sljeza dodatno olakšava iskašljavanje jer je lakše izbaciti i iskašljati vodeni sekret nego gust i ljepljiv sekret. Kada je sekret gust i ljepljiv, sam kašalj je teži, naporniji, te je zato kombinacija bijelog sljeza i jaglaca opravdana.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
01-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sirup od bijelog sljeza, sljezov sirup, bijeli sljez sirup, sirup bijelog sljeza, sljezov čaj protiv kašlja, bjeli sljez, sirup od sljeza protiv kašlja, sirup bijeli sljez, sirup od jaglaca cijena, sirup od sljeza,