Hrastova kora – blagotvorno djelovanje na zdravlje i kožu

hrastova-kora

Hrast je veoma snažno i dugovječno drvo, a njegova kora stoljećima se koristila zbog svojih potentnih ljekovitih svojstava. Kora bijelog hrasta najpoznatija je po svom protuupalnom i antiseptičkom djelovanju te mogućnošću da zaustavi krvarenje. Koristi se i kod liječenja hemoroida, a čaj od hrastove kore pogodan je za poteškoće s probavom, kod trovanja hranom, proljeva te kod upale bubrega.

Hrast je drvo bogate krošnje koja se uz dovoljno prostora može široko razgranati. Poznato je da bijeli hrast može doživjeti i preko 400 godina te se smatrao simbolom snage i dugovječnosti kod mnogih naroda. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za ljekovite svrhe poželjno je koristiti koru bijelog hrasta, posebice zbog njenog sastava. Ona sadrži brojne vitamine i minerale poput vitamina B12 te željeza i kalija. Ljekovito djelovanje ipak se pripisuje visokoj koncentraciji tanina koja iznosi između 15% i 20%.

Blagotvorno djelovanje hrastove kore

  • Pomoć kod proširenih vena, krvarenja ili proljeva – zahvaljujući sposobnosti da sužava tkivo s unutarnje i vanjske strane, hrastova kora će pomoći zaustaviti/ublažiti krvarenje, smanjiti proljev ili suziti proširene vene
  • Protuupalno djelovanje za kožne probleme – kora bijelog hrasta također se pokazala odličnom za ublažavanje upalnih stanja kože poput ekcema, opekotina ili porezotina, a smanjuje bol i otekline kod uboda insekata.
  • Antiseptik za ublažavanje infekcija – kada je riječ o bakterijskim infekcijama kože ili pak unutarnjih organa poput mokraćnog mjehura, kora bijelog hrasta brzo će djelovati na smanjenje upale. 
  • Diuretsko djelovanje – kod topikalnog nanošenja (na površinu kože), hrastova kora pomoći će izbaciti višak vode iz tijela, a pogotovo je djelotvorna kod upala mokraćnog mjehura, zadržavanja vode u koljenima te bubrežnog kamenca.
  • Pomoć kod respiratornih problema – zbog protuupalno djelovanja i saponina u svome sastavu, hrastova kora može pomoći kod infekcija dišnog sustava, posebice kod izlučivanja sluzi.
  • Održavanje zdravlja usne šupljine – kora bijelog hrasta bila je veoma popularna za liječenje gingivitisa i zubobolje, a danas možemo napraviti vodicu za usta tako da skuhamo šalicu jačeg čaja od kore bijelog hrasta i ohlađenog mućkamo u ustima.

hrastova-kora

Pripravci i prikupljanje hrastove kore

Pripravci od hrastove kore također su generalno priznati u farmakologiji, a najčešće se mogu naći pripravci za ublažavanje hemoroida, proširenih vena, kožnih problema ili u obliku čaja kod tegoba unutarnjih organa (proljeva, pretjeranog menstrualnog krvarenja i sl). 

Ljekovito djelovanje kore bijelog hrasta moguće je iskoristiti u obliku kapsula, tinkture, čaja ili već gotovih proizvoda poput masti ili balzama. Ukoliko želite sami osušiti koru bijelog hrasta, poželjno ju je prikupljati u jesen, i to s mladih stabala čije su grane promjera najviše 2-3 centimetra. Koru zarežite longitudinalno, a zatim lagano ogulite i ostavite sušiti na prozračnom tamnom i suhom mjestu.

Nuspojave i upozorenja

Prilikom korištenja većine ljekovitog bilja potrebno je postupati kao i s farmaceuticima, odnosno u granicama normale. Pripravke od hrastove kore nije poželjno dugotrajno i uzastopce koristiti već je potrebno provoditi pauze. Preporučuje izbjegavanje pripravaka od kore bijelog hrasta kod trudnica ili dojilja, kao i kod djece. Osobe koje imaju poteškoća s jetrom i bubrezima također bi trebale izbjegavati hrastovu koru.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
25-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hrastova kora, čaj od hrastove kore, hrastova kora kao lijek, hrastova kora kao lek, oblozi od hrastove kore, HRASTOVA KORA LJEKOVITOST, kora hrasta, hrastova kora za kozu, hrastova kora cijena, Hrast kora,