Kopriva – ljekovita svojstva i priprema čaja

kopriva kao lijek

Kopriva je višegodišnja zeljasta biljka koja u prosjeku može narasti do 150 centimetara. Kopriva je gusto prekrivena dlačicama koje na dodir pružaju žareći osjećaj.

Raste posvuda, u vrtovima, šumama i pokraj ceste. Listovi su joj jestivi te se koriste za pripremu juha, sokova, čaja te tinkture. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U nastavku članka saznajte nešto više o ljekovitosti koprive te pronađite recepte za navedene pripravke. 

Kopriva – uzgoj

Kod nas se javljaju dvije vrste koprive:

  • Urtica dioica L. – prava kopriva, velika kopriva,
  • Urtica urens L. – mala kopriva, žarnjača.

Mala kopriva naraste najviše do 50 centimetara, riječ je o jednogodišnjoj i jednodomnoj biljci. Velika kopriva je dvogodišnja biljka koja može narasti do 150 centimetara.

Cvjetovi koprive su jednospolni, vrlo neugledni i sitni, skupljeni u visećim mlohavim resama. Kopriva cvjeta od početka lipnja do kraja rujna. Oprašivanje se vrši uz pomoć vjetra, budući da kopriva ne privlači nikakve insekte, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke.

Obje navedene vrste koprive vole dobro pognojeno tlo te ih je moguće pronaći u masama uz kuće, u vrtovima, uz prometnice te mjestima gdje se zadržavaju domaće životinje. 

Listovi koprive se beru od svibnja do kolovoza, te ih je nakon branja potrebno osušiti na zraku. Svi nadzemni dijelovi koprive se koriste za pripremu soka od koprive

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za branje koprive preporučuje se upotreba kožnih rukavica ili onih s gumenom zaštitom. Koristiti se mogu i obične gumene rukavice. Velik broj osoba se žali kako ih je kopriva uspjela opeći čak i kroz rukavice. 

Ako se ne želite opeći dobro se zaštite. Možete na ruke prvo staviti medicinske rukavice (bijele uske), a potom i jedan par debljih rukavica.

Turski znanstvenici s Odjela za prehrambeno inženjerstvo Fakulteta inženjerstva u Izmiru navode sastojke zbog kojih kopriva “žari” ljudsku kožu. To su:

  • histamin,
  • acetilkolin,
  • serotonin,
  • leukotrieni,
  • mravlja kiselina.
kopriva ljekovitost

Foto: Photospin

Kopriva – ljekovita svojstva i primjena

Kopriva se upotrebljava na sljedeće načine:

  • koristi se u tekstilnoj industriji,
  • koristi se za proizvodnju žute boje,
  • koristi se kao ekstrakt u šamponima za kosu,
  • koristi se za pripremu raznih jela (juha),
  • u prehrambenoj industriji se koristi za proizvodnju nekih vrsta sira,
  • pomaže u suzbijanju lisnih uši koje predstavljaju veliki problem voću,
  • koristi se kao hrana za svinje i zečeve.

Kopriva sadrži znatnu količinu mineralnih tvari (prvenstveno željezo), acetilkolin, mravlju kiselinu, vitamine, klorofil, enzime i određene supstance koje snizuju količinu šećera u krvi

Od listova koprive se pravi ljekoviti čaj. Od listova koprive možemo skuhati odličan čaj koji utječe na lučenje mokraće, a djeluje pozitivno i kada je riječ o zdravlju prostate.

Također, listovi koprive su jestivi te ih se može kuhati, jesti na salatu ili praviti juhu od njih. 

Ljekovita svojstva koprive se ogledaju u njenom posebnom sastavu. Kopriva sadrži:

  • vitamine A, C i B,
  • kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij,
  • sve esencijalne aminokiseline.

Osim toga, kopriva sadrži i spojeve koji djeluju antioksidativno, sprječavajući djelovanje slobodnih radikala koji štetno djeluju na stanice. Navode ih stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, a to su:

  • polifenoli – kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini,
  • pigmenti – beta karoten, lutein, luteoksantin. 

Stoga kopriva može pozitivno djelovati na:

  • simptome povećane prostate,
  • simptome rinitisa,
  • smanjenje upalnih procesa u tijelu,
  • trenutačno smanjenje vrijednosti krvnog tlaka,
  • zdravlje jetre.
juha od koprive i pesta

Foto: Photospin

Čaj od koprive – priprema

Čaj od koprive se vrlo jednostavno priprema. Dvije do vrha pune čajne žličice suhih listova koprive prelijemo s 1/4 l kipuće vode, kuhamo 5 minuta i ocijedimo.

Čaj pijemo dok je mlak, u manjim gutljajima, ujutro i navečer po jednu šalicu. Kura može trajati od 4 do 8 tjedana. S koprivom nemojte pretjerivati jer može dovesti do gubitka elektrolita. 

Bolesnicima, koje muče različite degenerativne promjene zglobova, reuma, žučni ili bubrežni kamenci, često se preporučuju čajne mješavine koje sadrže i listove koprive.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 20 listova koprive,
  • 20 maslačaka (zajedno s korijenom),
  • 10 preslica,
  • 5 listova breze,
  • 5 šipaka (plod ruže sa sjemenkama.

Kopriva – recepti

Dvije do vrha pune žličice čajne mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode i nakon 15 minuta procijedi­mo. Čaj se mora piti tijekom 6 tjedana i to 3 puta dnevno po jednu šalicu.

Ponekad se od listova koprive priređuju teku­ćine i alkoholni pripravci za jačanje kose, a u prodaji su i šamponi za pranje kose. Više o čaju od koprive možete pročitati u našem članku: Čaj od koprive – priprema i ljekovita svojstva.

Sok od koprive

Sok od koprive se priređuje od nadzemnih dijelova cvatuće biljke, koji se razrežu i tijekom 12 sati namaču u malo vode.

Sok se dobiva ručnim ili strojnim istiskivanjem tekućine. Od svježih listova koprive, koje ostavimo kratko da povenu, te izmiješanih s nešto listova ma­slačka i zlatice, priređuje se vrlo zdrava pro­ljetna salata. Izdanci koprive, također se mogu vrlo ukusno pripremiti, kao špinat. 

Više o pripremi soka od koprive doznajte u našem članku: Sok od koprive – dobrobiti i recepti.

sok od koprive

Foto: Photospin

Kopriva – tinktura  

Tinktura od koprive se većinom koristi za sprječavanje opadanja kose, a pomaže i na sljedeće načine:

  • pomaže u poticanju cirkulacije na vlasištu, 
  • pomaže u kontroliranju lučenja sebuma, 
  • jača korijen kose, 
  • potiče rast mlade kose, 
  • poboljšava rad probavnog sustava.

Kopriva je bogata mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo i fosfor te vitaminima A i C te organskim kiselinama. U koprivi se mogu pronaći i flavonoidi koju imaju pozitivan učinak na rad organizma.

Kako bi tinktura od koprive djelovala, potrebno ju je konzumirati 3 puta dnevno, po 15 kapi. Tinkturu možete razrijediti sa sokom, vodom ili čajem.

Više o tinkturi od koprive doznajte u našem tekstu: Tinktura od koprive za kosu i zdravlje – kako se koristi, recept.

Juha od koprive 

Juha od koprive je niskokalorična fantazija. Za pripremu ove juhe potrebno vam je točno pola sata, dakle priprema je jednostavna. Za pripremu juhe od koprive potrebni su vam sljedeći sastojci (količina juhe dovoljna je za 6 porcija): 

  • 500 grama mlade koprive, 
  • 4 dl vrhnja za kuhanje, 
  • sol, 
  • papar, 
  • 2 režnja češnjaka, 
  • 4 žlice kiselog vrhnja.

Priprema juhe od koprive:

  1. Koprivu operite uz pomoć rukavica, potom je očistite i otrgnite listove. 
  2. Dok čistite koprivu, stavite kuhati vodu, posolite ju i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja
  3. Nakon što ste koprivu očistili, dodajte je u vodu, češnjak narežite na listiće i pustite sve da se kuha nekoliko minuta. 
  4. Kada kopriva omekša, izmiksajte ju štapnim mikserom. 
  5. Potom dodajte vrhnje za kuhanje i sve ostavite još jednom da provrije. 

Prilikom serviranja, juhu ukrasite žlicom kiselog vrhnja i svježim paprom. Više o juhi od koprive možete doznati u našem članku: Juha od koprive – recept!

juha od koprive

Foto: Photospin

Kopriva – nuspojave 

Korištenjem koprive i pripravaka od koprive većinom se ne javljaju nikakve štetne posljedice. Uzimanje koprive u prevelikoj količini može uzrokovati:

  • iritaciju želuca,
  • osjećaj pečenja kože,
  • edem,
  • oliguriju.

Korištenje koprive se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. 

Korištenje koprive se ne savjetuje u slučaju da se protiv nekog medicinskog problema koriste lijekovi sličnog ili istog djelovanja kakvo je koprivino, odnosno bez savjetovanja s liječnikom.

Izvori:

  1. Kopriva (2017) Priroda i biljke. Plantea.
  2. Stinging Nettle: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
  3. Otles, S., Yalcin, B. (2012) Phenolic Compounds Analysis of Root, Stalk, and Leaves of Nettle. Scientific World Journal. 2012: 564367.
  4. Raman, R. (2018) 6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle. Healthline.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.56 / 5   16
Facebooktwitterpinterestmail
03-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kopriva, kopriva zdravlje, kopriva ljekovitost, sok od koprive ljekovita svojstva, čaj od koprive hr, čaj od koprive za dishidrozu, Djeovi koprive, čaj od koprive ljekarna, zdravlje koprivs, koliko se pije caj od koprive,