Kurkuma – kraljica indijske kuhinje

Kurkuma-kao-lijek

Kurkuma se dobiva od korijena biljke Curcuma longa koji ima tamnosmeđu koru i tamno narančasto meso. Kako je iz obitelji đumbira, svježa kurkuma je aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. U Indiji, kurkuma je osnovni začin za pravljenje bilo kojeg jela, pa čak i juhe!

Kurkuma se u indijskoj kuhinji koristi za pripremu jela od povrća, variva, juha i bez nje se ne može napraviti skoro niti jedno indijsko jelo. Ukoliko želite eksperimentirati s indijskom kuhinjim, kurkuma je začin koji jendostavno morate imati!

Ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume poznata su još od davnina, te se u Indiji nakon unutrašnjih povreda ili udaraca te nateknuća povrijeđenoj osobi daje čaša mlijeka, sa žličicom kurkume, za lakši i brži oporavak i umanjenje bolova.

Kurkuma ima antiupalno djelovanje i sprječava nastanak i napredovanje infekcija, te blagotvorno djeluje na jetru. Kada su zapadnjački liječnici otkrili ljekovitost kurkume, počela se prodavati i u kapsulama, posebno oboljelima od bolesti koje pogađaju jetru.

Danas nerijetko naši liječnici preporučuju kurkumu ili kurkumin u kaspulama za brži oporavak od bolesti (posebno jetrenih). Zamislite samo koliko dobrobiti možete donijeti svome zdravlju redovtiom konzumacijom kurkume hranom!

Kurkuma kao začin

Kurkuma ne mora biti vezana isključivo za indijsku kuhinju (naime, koristi se u tradicinalnim jelima i u Turskoj, Havajima, Indoneziji, Egiptu, Pakistanu…). Možete je dodati čak i u tradicionalna balkanaska jela! Ja sam za predbožićni meni pripremila vegetarijansku sarmu, s kurkumom – svi koji su probali (čak i nevegtarijanci) bili su oduševljeni okusom.

kurkumaU našim krajevima ljudi često miješaju curry sa kurkumom. Naime i curry je aromatičnog okusa i daje žutu boju jelima, ali curry nije kurkuma! Curry je smjesa aromatičnih začina (jedan od njih je kurkuma). Curry daje primamljiv okus jelima, no za intrenzivan okus i boju, preporučujem da koristite kurkumu u njenoj izvornoj formi. Osim nezaboravnog okusa, kurkuma jelima daje divnu žutu boju.

Moja mama je uz moje indijske “specijalitete” tako zavoljela kurkumu, da ju je počela dodavati u svako moguće jelo koje pravi, a gosti se uvijek iznova oduševe, pa slijedi pregršt pitanja:

Kako je riža ovako žuta i ukusna?

Kako to da krumpriri imaju ovako lijepu, žutu, boju?”

“Zar cvjetača može biti ovako ukusna?”

Nijedno varivo ni u najboljim restoranima nije bilo ovako ukusno. U čemu je tajna?”

Što je najljepše od svega, otkrila je da krumpiri i povrće, čak i juhe od povrća i mahunarki mogu biti jako ukusne, čak i bez mesa, kada se pripreme sa kurkumom. Kurkuma je tajni recept za ukus svakoga jela.

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

  1. Vodič: Kurkuma i kurkumin kao biljni lijek
  2. Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik
  3. Kurkuma – začin i biljni lijek
  4. Trenutno otvoreni članak: Kurkuma – kraljica indijske kuhinje
  5. Koji je najbolji ekstrakt kurkume prema mišljenju znanstvenika?
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.75 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: indijska kuhinja, Curcuma iskustva, indija kurkuma, koji lijek je najbolji za bolove za kraljeznicu, KREM JUHA OD KARFIOLA S KURKUMOM RECEPT DANA, kurkuma Indija, kurkuma okus, kurkuma u jelima,