Ljekovitost divljeg origana i njegovog ulja

divlji-origano

Oni koji misle da je origano dobar samo kao začin na pizzi jako su se prevarili. Upotreba origana iz kuhinje proširila se u ljekovite svrhe i to zahvaljujući širokom spektru bioloških aktivnosti. Ova biljka intenzivna i opora mirisa čiju ljekovitost čine esencijalno ulje i aromatične komponente, danas je sve popularnija kao dodatak prehrani.

Studije biološke aktivnosti origana upućuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih (protiv gljiva), antivirusnih (protiv virusa) i antioksidativnih osobina.

Dobrobiti korištenja origana

Origano se kao ljekovita biljka u narodnoj medicini primjenjivao dugo kroz povijest – kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha, protiv grčeva, kod upale sinusa (posebno kronične), grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe, dugotrajnih tegoba s nosom te kod upale mokraćnog mjehura.

S obzirom na to da se biološka medicina u svijetu sve više istražuje i postaje sve popularnija među znanstvenicima, izrađene su brojne studije djelovanja origana na bakterije i druge mikroorganizme. Postoji preko 50 vrsta origana. Najcjenjeniji je divlji origano koji se ne može kultivirati i uzgajati. Od tih 50 vrsta origana, 30 raste u Turskoj, od kojih je 15 endemskih (uspijevaju samo u Turskoj). Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum vulgare, Origanum onites i Origanum minutiflorum.

Origanum vulgare i Origanum onites sadrže 30 – 60 % karvakrola, dok Origanum minutiflorum sadrži čak 80 – 90 % ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum minutiflorum se najčešće i radi ljekovito ulje.

 
Sadržaj članka preuzet uz odobrenje s Regionalni.com
 
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.88 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
29-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: origano ljekovitost, origano biljka, divlji origano slike, origano ljekovita svojstva, Tinktura od origana, ulje od vrbovice, origano ulje ljekovitost, caj od divljeg origana djelovanje, divlji origano biljka, vrste origana sa slikama,