Macina trava – dobrobiti i priprema ljekovitog čaja

marulja-macina-trava

Macina trava ili marulja poznata je u narodnoj medicini te se već stoljećima koristi za probleme neplodnosti kod žena. Zajedno s vrkutom i konopljikom, marulja pomaže kod hormonalnih problema, no liječi i bolesti dišnog sustava jer potiče izlučivanje sluzi iz dišnih puteva te iskašljavanje.

U narodu je također dobila naziv “očajnica” upravo zbog žena koje su se tako osjećale jer nisu mogle zatrudnjeti. Marulja pomaže kod neplodnosti jer uspostavlja normalno lučenje spolnih hormona i regulira hormonalni sustav, što su glavni preduvjeti za trudnoću.

Macina trava pomaže kod sporije probave i tegoba vezanih uz lošu probavu jer njena gorčina stimulira probavne sokove.

Dobrobiti macine trave

  • Pomaže kod neredovitih menstrualnih ciklusa.
  • Uravnotežuje hormonalni sustav.
  • Pomaže pri začeću.
  • Potiče izlučivanje sluzi iz dišnih puteva.
  • Stimulira žuč i potiče probavu.
  • Pomaže kod neproduktivnog kašlja.

macina-trava

Čaj od macine trave/marulje

Preporučuje se konzumirati čaj od macine trave kod hormonalne neravnoteže, kao pomoć kod začeća ili menstrualnih tegoba. Može se kombinirati s vrkutom za pojačano djelovanje i brže uravnoteženjehormona.

S time da marulja niti bilo koja druga ljekovita biljka ne može trenutno djelovati na ženski organizam, ovaj čaj je potrebno konzumirati minimalno mjesec dana kako bi se mogle zamijetiti pozitivne promjene. Preporučljivo je piti čaj od macine trave tri mjeseca kako bi se poboljšala plodnost i mogućnost za začećem.

Čaj od marulje možete pripremati od suhog ili svježeg biljnog materijala, no većinom se preferira sušena macina trava. Ako se odlučite za čaj od svježe marulje, bit će vam potrebno nekoliko dobro opranih listova jer je svježa marulja jača od sušene.

Priprema čaja:

  1. Jednu jušnu žlicu sušene marulje prelijte s 2 dcl kipuće vode i poklopite.
  2. Ostavite čaj da odstoji 5-10 minuta, a zatim procijedite.
  3. Možete piti 2-3 šalice čaja od marulje dnevno.

Nekim osobama je okus marulje neugodan i jak, no konzumacija hladnog čaja s malo meda ima podnošljiviji okus.Tijekom konzumacije čaja, važno je napraviti pauzu tijekom svake menstruacije te nastaviti sa svakodnevnom konzumacijom kada mjesečnica završi.

Ukoliko macinu travu želite kombinirati s vrkutom, jednostavno napravite čaj od jednakih dijelova suhog materijala vrkute i marulje. Vrkuta će u tome slučaju također pomoći ublažiti opor okus marulje i pojačati djelovanje na regulaciju hormona.

Sušenu marulju za pripremu čaja možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.64 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: macina trava, macina trava kako se pije, macina trava čaj, caj od marulje, čaj macina trava, macina trava cijena, čaj od macine trve, za sta je macina trava, kako korisitit ulje noćurka, kako se pije caj macina trava za plodnost,