Tri biljne tinkture za zdravlje žena

tinktura

Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno stroga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razmatra brojna moguća zdravstvena djelovanja ljekovitih biljaka.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja.

Vrkuta: Saveznica kod menstrualnih tegoba

vrkuta-tinkturaVrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi pomoću njih pronašli „Kamen mudrosti“, upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke.  

Vrkuta je u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće korištena kao pomoć kod klimakterijskih i menstrualnih tegoba. Tradicionalna fiototerapija preporučuje vrkutu kod bolnih i obilnih menstruacija, te skraćenog ciklusa i neplodnosti. 

Francuska fitoterapija preporučuje je u slučajevima kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu. 

Cimicifuga: Prirodno rješenje za simptome menopauza

cimicifuga-tinkturaCimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene.

Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine („valunzi“), prekomjerno znojenje, razdražljivost, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

Konopljika: Biljna pomoć kod neplodnosti

konopljika-tinkturaKonopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i simptome mastodinije i mastalgije, bolovi u grudima, problemi menstrualnog ciklusa (polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja).

Konopljika je tradicionalno poznata i kao važna pomoć kod liječenja ženske neplodnosti raznih uzroka, te bolestima vezanima za hiperprolaktinemiju.

Napomena: Savjetujemo da ne eksperimentirate s tinkturama kućne radinosti već da se obratite stručnjacima i provjerenim proizvodima. Potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete, jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod BIO proizvoda strogo kontrolirani.

Piše: Irena Nedeljković, dipl.ing.preh.teh.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
29-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: biljne tinkture, čaj za dijabetes stribor, cimicifuga drugi naziv, dr stribor i dijabetes, ljekovito bilje za zene, menstruacija kod aktivnih zena, tinktura vrkute i vrbovice,