Kandidijaza – kokosovo ulje može pomoći?

kokosovo ulje

Kokosovo ulje bi moglo biti efikasno u borbi s opasnom gljivom Candida Albicans koja se normalno nalazi u ustima, probavnom traktu i rodnici. U slučaju smanjenog imuniteta dolazi do upala zvanih kandidijaza o čemu smo pisali u nekoliko navrata:

U imunokompromitiranih i starijih osoba, Candida Albicans može napustiti crijevo, ući u krvotok i uzrokovati invazivnu infekciju koja zahvaća organe poput bubrega, jetre, slezene,  pluća, mozga i srčanih zalistaka.

Kod više od 40% žrtava ove gljivične infekcije, bolest završava smrtnim ishodom. Mahom su to bolesnici od raka, primatelji presađenih organa, nedonoščad, bolesnici u intenzivnoj skrbi s kateterima ili osobe starije dobi. Candida je jedan od najčešćih uzročnika infekcije krvotoka u hospitaliziranih bolesnika.

U studenom 2015. objavljena je studija koja pokazuje da konzumacija kokosovog ulja smanjuje gastrointestinalnu kolonizaciju Candidom Albicans u miševa. Ovo djelovanje, koje bi na jednostavan način umanjilo rizik od opasnih komplikacija, mora se još dokazati na ljudima.

Kokosovo ulje

Liječnici mogu koristiti antifungalne lijekove za liječenje Cadidae u nekih bolesnika visokog rizika, ali to nije idealno, jer može pogodovati razvoju rezistentnih sojeva. Prethodna istraživanja su pokazala da promjena prehrane, uključujući i promjene u količini i vrsti masti, može promijeniti crijevnu floru. In vitro pokusima je potvrđeno da kokosovo ulje posjeduje osobito izražene antifungalne osobine.

Sljedeća faza istraživanja će se obaviti na hospitaliziranoj djeci dojenačke dobe s visokim rizikom za razvoj sistemske kandidijaze.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kokosovo ulje i candida, kandida i kokosovo ulje, kokosovo ulje za candidu, kokosovo ulje candida, kokosovo ulje i kandida, kokosovo ulje protiv candide, kokosovo ulje kandida, kako se koristi kokosovo ulje kod kandide, kokosovo ulje herpes, kokosobo ulje ksndida,