Aerobni trening je trening srca

Planinarenje

Puno se govori o vježbanju, sportu, odlasku u teretani. Uglavnom je to u kontekstu mršavljenja, nabijanja kondicije i jačanja mišića. Govore nam da trebamo smršaviti, biti ljepši i privlačniji. I tvrde nam da ćemo kad smršavimo biti sretniji. A mi im ponekad vjerujemo i vježbamo sve mišiće osim jednog koji nekako ostaje u sjeni lijepih i preplanulih pločica na trbuhu, kao od cigle odlomljenih bicepsa i tricepsa. A kada taj zanemarivani mišić stane i mi ćemo stati s njim. Aerobni trening prvenstveno je trening srca.

Što je aerobni trening?

Aerobni trening je kretanje. Šetnja, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, plivanje, to su kretnje koje su nama ljudima prirodne i koje često zapostavljamo zbog modernog načina života. Možemo reći i strožu definiciju aerobnog treninga, a to je da je to vježba u kojoj srce ima puls 70% maksimalnog u razdoblju duljem od 10 minuta. No nama ne trebaju definicije, nama treba kretanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zašto smo sretni kad se krećemo?

Kretanje je naše prirodno stanje i ako ga zanemarimo riskiramo nastanak psihičkih i fizičkih bolesti. A ako ga redovito upražnjavamo, pomažemo našem tijelu i to višestruko.

S redovitim kretanjem dolazi do općeg boljitka našeg tijela i duha. Kretanjem-

Jačamo srce (srce je mišić i može rasti). Zdravo i jako srce treba manje otkucaja da bi poguralo jednaki volumen krvi kroz tijelo. Aktivne osobe, one u kondiciji, imaju niži puls od prosječnog jer imaju jako srce. Prosječan puls je 72. Što srce ima manje otkucaja manje se i troši.

Topimo masti– Dio energije potrebne za kretanje tijelo dobiva iz nakupina masti. Sagorijevanjem masti mršavimo, ali i smanjujemo rizik srčanog udara te smanjujemo loš kolesterol u tijelu (LDL)

Metabolizam se ubrzava– spor i “pospani” metabolizam loš je zato što loše tvari koje uzimamo s hranom i pićem dugo ostaju u tijelu prije nego ih izbacimo, a dobre i hranjive tvari se dulje obrađuju i djelomično gube na nutritivnoj vrijednosti. Brz metabolizam pojačava imunitet.

Znojimo se– Znoj, osim što nas hladi, nas rješava otrova iz tijela, tijelo se znojenjem čisti. Zato se ponekad nakon što smo se preznojili osjećamo “pomlađenima”. No, velika je zabluda da se znojenjem i mršavi. Zbog gubitka vode lakši smo nakon treninga, ali količinu vode koju izgubimo ćemo i nadoknaditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

disanjePozitivno djelujemo na disanje– ubrzano disanje tijekom treninga rezultira dubokim i opuštenim disanjem nakon treninga. A duboko i opušteno disanje revitalizira tijelo, masira unutarnje organe, potiče rad bubrega i opušta nas.

Tijekom aktivnosti lučimo endorfine– endorfini su neuropeptidi zaduženi za dobar osjećaj. Ako nas nešto boli, oni će smanjiti bol, ako nas nešto veseli oni će pojačati osjećaj sreće.

Lučimo serotonin– Serotonin regulira temperaturu, apetit, san. I pozitivno djeluje na raspoloženje. Većina antidepresiva utječe na razinu serotonina što dovoljno govori o njegovoj vezi s raspoloženjem.

Pojačavamo koncentraciju– zbog pojačanog dotoka kisika, poboljšanja cirkulacije i veće razine serotonina naš mozak bolje pamti i lakše se koncentrira.

Aerobni trening u prirodi

Kretanje u prirodi sigurno je ljepši doživljaj nego kretanje u urbanoj i zagađenoj sredini ili kretanje u zatvorenom prostoru, recimo na traci za trčanje u teretani. U urbanom načinu života ponekad je teško osloboditi vrijeme za boravak u prirodi, no oni koji to uspiju višestruko profitiraju. Autor ovog teksta najviše voli planinariti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
13-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kardio vježbe otkucaji srca, aerobne vježbe kod kuće, vježbe za zdravo srce, medvjeđi korak vježba, kardio vježbe za srce, kardio vjezbe za remodeliranje srca, kardio trenung puls, fibrilacija atrija i trening, zasto su anaerobni treninzi loši, anaerobni trening i srce,