Vježbe za čvrsta i zategnuta bedra

Vježbe za bedra

Poznato je da bedreni mišići nemaju toliko veliku snagu kao i ostali mišići u nogama te ih je potrebno dodatno jačati raznim vježbama. Vježbe za bedra kod kuće su vrlo jednostavne i za njih je nužna jedino dobra volja i dobro držanje.

Tijekom izvođenja vježbi nastojte održavati ravninu leđa jer u suprotnom može doći do oštećenja, a sama vježba neće biti kvalitetno odrađena. Nemojte se žuriti kada izvodite vježbe, radite ih sporo i osjetite mišiće, kvaliteta vježbe je bitnija od broja ponavljanja.

Vrlo je bitno napomenuti da se poslije vježbanja posvetite istezanju cijelog tijela kako bi:

  • spriječili ili smanjili mogućnost ozljeda mišića i zglobova,
  • povećali amplitudu pokreta u pojedinim zglobnim sustavima,
  • poboljšali ukupnu motoričku efikasnost,
  • naučili pravilno disati i relaksirati tijelo.

1. Raskoračni polu-čučanj

Prvu vježbu ćemo podijeliti u dva dijela. Prva vježba je baletni pokret vrlo sličan običnom čučnju, no u ovom slučaju će mišići bedara biti aktivniji.

Zauzmite veliki raskoračni stav, stopala okrenite prema van, a onda se lagano spuštajte prema dolje dok ne osjetite zatezanje bedara. U tom položaju ostanite 15-30 sekundi.

Kada završite prvu vježbu, zauzmite mali raskoračni stav, stopala okrenite prema van i svom snagom zatežite mišiće nogu.

Vježbe za unutarnju stranu bedra ćete najprije osjetiti po žarećem osjećaju na unutarnjem bedru nakon svakog ponavljanja.

vjezbe-za-bedra1

2. Klizanje

Sljedeća vježba će vam uz jačanje bedrenih mišića omogućiti i dobru kardio aktivnost. Zauzmite raskoračan stav, oslonite se na jednu nogu, a zatim odskočite na drugu. Ponavljajte kontinuirano 30-60 sekundi.

vjezbe-za-bedra2

3. Kružni udarac

Zauzmite mali raskoračan stav tako da vam jedna noga bude malo ispred druge kao što je to prikazano na prvoj slici. Lagano podignite nogu što više u zrak, a zatim napravite kružni udarac s lijeve na desnu stranu, odnosno prema van. Isto ponovite i s drugom nogom 20 puta.

vjezbe-za-bedra3

4. Krivudanje nogom

Oslonite se na jednu nogu, a drugu lagano savinite i podignite u zrak. Nogu u zraku zatim pomičite lijevo pa desno kontinuirano 15-30 sekundi. Isto ponovite s drugom nogom.

vjezbe-za-bedra4

5. Vježba s ručnikom

Lezite na pod, a ruke opustite uz tijelo. Između nogu stavite ručnik i lagano ga stisnite dok ne osjetite zatezanje bedara. Zatim podižite donji dio tijela prema gore sve dok ne osjetite zatezanje stražnjice.

Vježba će osim za mišiće bedara biti korisna i za mišiće stražnjice. Ponovite 20 puta. Vježbe za stražnju stranu bedara su uvijek korisne i za mišiće gluteusa.

vjezbe-za-bedra5

Vježbe za jačanje bedrenih mišića su jednako važne kao bilo koje druge, a jačaju važno područje nogu.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vježbe za bedra, jacanje bedrenig misica, vježbe za stražnji dio nogu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vježbe za čvrsta i zategnuta bedra

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.