Kako preživjeti vrućine? – 20 korisnih savjeta iz Indije

dehidracija

Dok se pokušavamo naviknuti na velike vrućine, korisno bi bilo naučiti “tehnike” za borbu protiv vrućina od ljudi u Indiji, gdje temperatura ljeti doseže i 50 C.

U nastavku teksta pročitajte što to Indijci jedu i kako se osvježavaju tijekom ljeta, te štite od izlaganja suncu, kako bi lakše podnijeli vruće ljetne dane.

1. Indijci piju puno vode

Prvo što će vam Indijci ponuditi kada uđete u njihov dom je velika čaša vode!

Rashlađena voda osnovni je napitak tijekom ljetnih vrućina, a oni koji si ne mogu priuštiti frižider kako bi rashladili vodu, to čine tako što kupuju led na uličnim štandovima i njime rashlađuju vodu u velikim termos-bocama (u kojima se može pohraniti deset do dvadeset litara vode), iz kojih piju vodu tijekom dana.

Iako su u Indiji tijekom ljeta popularna mnoga osvježavajuća pića, voda je napitak broj jedan (s razlogom, budući da je adekvatna konzumacija vode tijekom velikih vrućina neophodna da bi se spriječila dehidracija organizma).

2. Za osvježenje popularni su prirodni napici koji osvježavaju

U Indiji, kako na uličnim štandovima, tako i u svakom domu, prave se raznovrsni napici koji na prirodan način osvježavaju organizam: jaal-jeera (napitak sa začinima i preprženim kuminom), srikanjvi (limunada s crnom soli i šećerom), lassi (napitak od jogurta), razne vrste shake-ova od voća i mlijeka (mango-shake, lichi-shake, banana-shake…), roohafsa (napitak sa ekstraktima ruža, cvijeća i voća), tradicionalno pripremljeno hladno mlijeko sa začinima (thandai) koje osvježava , maslačno mlijeko (buttermilk) sa začinima i razne vrste sokova (ljeti su najpopularniji sok od manga i lichija, kao i od guave).

Lassi

3. U kulinarstvu se koriste začini koji rashlađuju

Začini koji prema tradicionalnoj indijskoj medicini ayurvedi imaju rashlađujući efekt i koji se tijekom vrućih ljetnih dana obilato koriste u tradicionalnom indijskom kulinarstvu su kurkuma, zeleni kardamon i komorač, te začinsko bilje menta i korijander.

Iako se ne doživljavaju kao začin (sušene) latice ruža također prema ayurvedi imaju rashlađujući efekt i dodaju se kao dekoracija tradicionalno pripremljenom hladnom mlijeku sa začinima (thandai) i desertima.

Kardamon se dodaje gotovo u svaki desert i obvezan je sastojak thandai-ja, a komorač se dodaje u indijski crni-masala-čaj (zbog zagrijavajućih svojstava đumbira, isti se izbjegava tijekom ljeta, te se tijekom ljeta umjesto njega za aromatiziranje čaja dodaje kardamon i komorač).

Pročitajte više o komoraču u tekstu: “Komorač za bolju probavu i osvježenje daha

4. Prehrana je sezonska

Prehrana u Indiji je prilagođena sezoni: tijekom svakog godišnjeg doba dostupno je sezonsko voće i povrće, a za pripremu jela koriste se specifični začini, koji imaju ili zagrijavajući (tijekom zime) ili rashlađujući efekt (tijekom ljeta).

Tijekom ljeta, najpopularnije sezonsko voće su razne vrste patlidžana, zelene paprike, sirova papaja (koja se priprema kao povrće), razne vrste zelenih mahuna i tikvi, bamija, te razne vrste zelenoga lišća (poput lišća arbija), a u hranu se obavezno dodaje i začinsko bilje s osvježavajućim efektom (poput korijandera i mente).

5. Voće sa začinima jede se kao “ljetni snack”

U Indiji tržnice tijekom ljeta obiluju raznim vrstama voća, a najpopularnije su različite vrste manga, lichi, te lokalne lubenice i dinje.

Vrlo popularan za vrijeme ljetnih vrućina je chat od voća (isjeckano svježe voće sa začinima poput crne soli i mljevenog preprženog kumina, koji uz sve blagodati voća, dodatno pomažu organizmu u hidrataciji).

Svježe iscijeđeni sokovi od voća mogu se pronaći na mnogobrojnim uličnim štandovima, a tijekom ljeta obavezno se u njih dodaju i listići mente (za dodatno rashlađivanje), te prstohvat crne soli za hidrataciju.

Od voća se prave i razne vrste shake-ova, te lassija (napitak od razrijeđenog jogurta), a “kralj” svih shake-ova je svakako mango-shake.

6. Indijci ne izlaze tijekom dana (ako uistinu ne moraju)

U Indiji ljudi ne izlaze tijekom dana (ako uistinu ne moraju, kao što je to slučaj s odlaskom na posao).

Trgovine, liječničke ordinacije, i razne uslužne djelatnosti otvorene su do kasno navečer, a kupovina i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao odlazak liječniku uglavnom se obavlja u večernjim satima.

U Indiji je vrlo popularno naručivanje namirnica, lijekova i drugih potrepština putem kućne dostave, kao i kupovina, te plaćanje računa putem interneta, tako da se izlazak tijekom dana smanjuje na najmanju moguću mjeru.

7. Indijci izbjegavaju tešku hranu tijekom ljeta

Tijekom ljeta, Indijci izbjegavaju “tešku hranu” i začinjene snack-ove pržene u dubokom ulju, te su za “grickanje” vrlo popularni chat od voća (svježe voće sa začinima poput crne soli), razne vrste snack-ova od manga (poput manga punjenog sladoledom, sendviča od manga, tradicionalnog sladoleda iz domaće radinosti-kulfi od manga…) kukuruz sa žara ili kuhani kukuruz sa začinima i limunovim sokom, momosi dinstan na pari…

8. Tijekom ljeta ljudi u Indiji pretežno nose odjeću od pamuka

Tijekom zime Indijke nose sari od svile i odjeću od vune, a tijekom ljeta sari od pamuka ili laganu odjeću od pamuka (poput tunika i salvara ili suknji), koja omogućava upijanje znoja.

Za muškarce je popularna tradicionalna nošnja (tunika i salvare), također od pamuka, mada oni koji rade u uredima nose standardno zapadnjačko odijelo na posao (no oni imaju klima uređaje).

9. Ne izlaze nigdje bez pamučne maramice i boce vode

Indijci ne izlaze bez boce vode, kako ne bi dehidrirali na visokim temperaturama (čak i djeca uvijek sa sobom nose bočicu vode i pamučne maramice, koje su na visokim temperaturama najbolje “sredstvo” za upijanje znoja).

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
21-10-2018
Foto: Photospin

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako prezivjeti znojenje ljeti, najbolji zacini za mlijeko, sta koristiti za herpes i ispucale usne na krajevima, talk puder indija,