Besplatne radionice o dijabetesu tipa 2 – projekt namijenjen poticanju zdravih navika i osnaživanja oboljelih

glikeni dijabetes

Aktivirajte svoje snage i zdrave navike kao podršku liječenju od šećerne bolesti

Najraširenija bolest suvremenog doba je dijabetes tipa 2, od koje je u svijetu oboljelo preko 400 milijuna ljudi, a procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj više od 400 tisuća, od kojih veliki broj niti nema postavljenu dijagnozu. Naime, ovaj „tihi ubojica“  kod mnogih osoba u svom razvoju ostane gotovo neprimjetan, bez simptoma koji bi ukazivali na poremećeno stanje u organizmu, a dijagnoza se  postavlja nakon kontrole šećera u krvi, često i nekoliko godina nakon razvoja bolesti. Ukoliko se dijabetes tipa 2 ne otkrije na vrijeme, mogu se razviti dugoročne komplikacije koje, među ostalim, izazivaju i srčani i moždani udar

Dijabetes tipa 2 javlja se u srednjoj dobi, a uz genetske predispozicije, izazvan je lošom prehranom i nedostatkom kretanja, a stres može pridonijeti da se stanje brže pogorša. 

U cilju osvještavanja i edukacija oboljelih, kao i onih koji spadaju u rizičnu skupinu, osmišljen je projekt Active health bubble. Ovaj inovativni, pozitivan i motivirajući koncept potaknut će oboljele od šećerne bolesti, kao i članove njihovih obitelji, na aktivan i svjestan pristup zdravlju, putem informativnih i motivacijskih radionica, na kojima će naučiti jednostavne postupke kontrole bolesti, kako ih ne bi ograničavala u svakodnevnim aktivnostima.

Radionice u okviru Active health bubble-a namijenjene su osobama kojima je dijagnosticiran početni oblik ili dijabetes tipa 2, gdje su osnovni principi liječenja promjena prehrane, tjelesna aktivnost i samokontrola. Radionice su nadopuna standardne terapije propisane od liječnika, kako bi se potakla samomotivacija, pozitivno razmišljanje, tjelovježba i kvalitetan plan prehrane. Radionice imaju i praktični dio, gdje će polaznici na konkretnim primjerima sastaviti svoj plan prehrane i postaviti svoje ciljeve.

Na radionice su dobrodošli i članovi obitelji te osobe koje su pod stresom i sami osvještavaju potrebu promjene načina života, smanjenja stresa i otkrivanja novih vrijednosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, a u tom procesu trebaju pomoć i podršku.

Polaznici radionica dobit će od predavačica projekta Active Health Bubble korisne informacije kako bi smanjili stres, samomotivirali se, postavili ciljeve za zdrave navike te kako bi promjenom mentalnog stava poboljšali kvalitetu života.

Radionice će se održati u četiri grada u prvoj polovici godine, a trenutačno je definiran termin za prvu radionicu u Rijeci i to 15. ožujka od 17.00 do 20.00 sati (Visoka poslovna škola PAR, Trg Riječke rezolucije 4). Točni termini i lokacije ostalih radionica objavit će se naknadno.

Ulaz na radionice slobodan je za sve sudionike, a prijaviti se može putem e-maila: [email protected]com  i na broj telefona: 097 681 9243.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

01-03-2018

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni