Najava događanja: Svjetski dan svjesnosti o autizmu

autizam

Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine će obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu. U organizaciji događanja će sudjelovati 12 udruga članica SUZAH-a diljem Hrvatske, Centar za autizam i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uz to pridružujemo se europskoj obitelji saveza osoba s autizmom, koja djeluje i surađuje pod okriljem organizacije Autism Europe.

Svi ste pozvani da se pridružite 1. travnja na glavnom zagrebačkom trgu, u 12 sati, kako bi svojom prisutnošću izrazili podršku obilježavanju DEVETOG Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Osim centralnog događanja u Zagrebu, obilježavanje Svjetski dan svjesnosti o autizmu će se organizirati i diljem Hrvatske.

Suvremene dijagnostičke metode i znanstvena istraživanja dovela su do lakše uspostave dijagnoze autizma te pružanja kvalitetnije i učinkovitije rehabilitacije kao i pomoći ranjivoj populaciji osoba s poremećajem iz autističnog spektra.

Nažalost, tretmani i metode te sustav za zbrinjavanje osoba s poremećajem iz autističnog spektra postoje češće na papiru nego u našim sredinama.

Najnovija istraživanja ukazuju na to da oko 1% populacije ima neki oblik poremećaja iz spektra autizma. Danas je velik broj ljudi upoznat sa samim pojmom autizma, no mali dio populacije zna što znači živjeti s autizmom i koji su izazovi s kojima se na svakodnevnoj bazi susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji.

Kvalitetnije razumijevanje ove ranjive populacije moglo bi smanjiti i pritisak s kojim se susreću osobe s autizmom i njihove obitelji u trenutku kada pokušavaju sudjelovati u aktivnostima koje mi ostali smatramo najjednostavnijim i rutinskim.

Ako se upoznatost s pojmom zamjeni s razumijevanjem možda nećemo susretati vozače javnog prijevoza koji odbijaju voziti, prolaznike koji podrugljivo komentiraju i prodavače koji traže ‘da se dijete smiri’ te omogućiti osobama s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima da izađu iz „balona autizma“ u koji ih se smješta.

Iz ovog razloga, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pod motom „Autizam – poštovanje, prihvaćanje, inkluzija“ uključuje i postavljanje šatora na glavnom zagrebačkom trgu, kako bi se zainteresirana javnost mogla, kroz razgovor sa stručnjacima, pobliže upoznati s autizmom i ne samo čuti pojam nego upoznati stručnjake, roditelje i same osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Raspored događanja možete pogledati ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
23-06-2017

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni