Amlopin tablete (amlodipin) – Uputa o lijeku

amlopin

Sastav

Tableta sadržava 5 mg amlodipina u obliku amlodipin-benzen sulfonata.
Pomoćne tvari: laktoza
Tableta sadržava 10 mg amlodipina u obliku amlodipin-benzen sulfonata.
Pomoćne tvari: laktoza.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uvjeti čuvanja

Lijek se čuva pri temperaturi do 25°C.
Lijek se treba čuvati izvan dohvata djece.

Način izdavanja lijeka

Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

Oprema

kutije s 20 tableta od 5 mg
kutije s 20 tableta od 10 mg

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Proizvođač

Lek

Svojstva i djelovanje

Amlodipin je antagonist kalcija iz skupine dihidropiridina s dugim djelovanjem. Koči utok kalcijevih iona kroz spore kalcijeve kanale u stanice srčanog mišića i glatkih mišića krvnih žila. To uzrokuje širenje perifernih arteriola, a time i smanjenje perifernog vaskularnog otpora i sistolnog opterećenja.

Amlodipin širi koronarne arterije i arteriole u normalnom i ishemičnom području te smanjuje srčanu potrošnju energije i potrebu srčanog mišića za kisikom. Takvim rasterećenjem srca objašnjava se djelovanje amlodipina u ishemiji miokarda. Amlodipin ne djeluje na provodni sustav srca niti na snagu kontrakcije. Amlopin se dobro resorbira. Najviša koncentracija u plazmi dostiže se nakon 6-12 sati. Apsolutna je biološka raspoloživost 60-70-postotna. Biološko je vrijeme polovičnog izlučivanja od 31 do 50 sati. Za bjelančevine plazme veže se 97,5 % lijeka. Izlučuje se mokraćom i izmetom.

Značajka je Amlopina njegov postupan početak djelovanja; stabilnu koncentraciju u plazmi postiže nakon sedam dana primjene. Stoga uzrokuje manje nuspojava i ne uzrokuje akutnu hipotenziju.

Jedna doza lijeka na dan omogućuje sniženje krvnoga tlaka tijekom 24 sata.

Amlopin smanjuje broj anginoznih napadaja i potrošnju nitroglicerina, povećava podnošenje standardnog fizičkog opterećenja, znatno smanjuje ishemične promjene fizičkog opterećenja i produžava vrijeme do napadaja angine pektoris. Zbog postupnog početka djelovanja Amlopin nije prikladan za liječenje akutnih napadaja angine pektoris.

Indikacije

arterijska hipertenzija: Amlopin je namijenjen za liječenje blage i umjerene arterijske hipertenzije ; preventivno liječenje stabilne angine pektoris, odnosno vazospastične (Prinzmetalove) angine pektoris

Kontraindikacije

Primjena lijeka kontraindicirana je u trudnica i dojilja te u bolesnika preosjetljivih na dihidropiridine.
Amlopin se ne primjenjuje u liječenju djece i mladih do 18. godine života.

Mjere opreza

Kod bolesnika s insuficijencijom jetre dozu treba prilagoditi. Kod njih je dovoljno primijeniti od 2,5 do 5 mg lijeka na dan.

Interakcije

Do sada nisu zapažena značajna međudjelovanja s drugim lijekovima. Po potrebi se Amlopin može kombinirati s diureticima, beta-blokatorima, ACE-inhibitorima, nitratima ili nitroglicerinom.

Posebna upozorenja

Kod starijih bolesnika i bolesnika s insuficijencijom bubrega doza se ne treba prilagoditi. Amlopin se ne dijalizira.
Nije poznat utjecaj na sposobnost upravljanja motornim vozilom ili strojem.

Doziranje i primjena

Uobičajena je početna doza Amlopina kod obje indikacije, hipertenzije i angine pektoris, jedna tableta od 5 mg na dan. Po potrebi doza se može povećati na 10 mg na dan. Hrana ne utječe na djelotvornost lijeka. Kod starijih bolesnika i bolesnika s insuficijencijom bubrega doza se ne treba smanjivati, a u bolesnika s insuficijencijom jetre doza se treba smanjiti. Obično je dovoljno uzeti od 2,5 do 5 mg lijeka na dan.

Predoziranje

Raspoloživi podaci pokazuju da veliko predoziranje uzrokuje izrazitu perifernu vazodilataciju, a time jaku i produljenu sustavnu hipotenziju.
Budući da je resorpcija amlodipina spora, može pomoći ispiranje želuca. Preporučamo ispiranje želuca u skladu s uobičajenim mjerama sigurnosti.
Klinički značajna hipotenzija uzrokovana predoziranjem Amlopina zahtijeva hitno poduzimanje odgovarajućih mjera za potporu srčanog i cirkulacijskog sustava.

Nuspojave

Obično su blage i ne zahtijevaju prekid liječenja. Kao i kod drugih dihidropiridina najčešće se javlja otjecanje nogu, glavobolja, crvenilo lica, umor, mučnina i palpitacije. U dosadašnjem liječenju nisu opažene promjene lipidnih i laboratorijskih vrijednosti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.57 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
29-03-2017
Ove upute su ilustrativnog karaktera- moguće je da nisu potpune i da nisu u najnovijoj verziji. Ukoliko koristite lijek, držite se uputa Vašeg liječnika ili ljekarnika. Baza lijekova dostupna je na stranici Halmed.hr

Najčitanije:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: amlopin, Amlodipin, amlopin 5 mg, amlodipin tablete, amlopin tablete, amlopin lek, amlopin 5 mg tablet, amlopin lijek, amplopin, amlopin nuspojave,