Geonistin vaginalne tablete – Uputa o lijeku

ggeonistin-tablete-za-rodnicu

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Lijekovi s antiinfektivnim i antiseptičkim djelovanjem za ginekološku primjenu

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 vaginalna tableta sadržava 100 mg oksitetraciklina u obliku klorida i 100.000 i.j. nistatina.

  • Pomoćne tvari: laktoza, karmeloza natrij.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Vaginalne tablete 6 vaginalnih tableta.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Geonistin je vaginalni antiseptik, a sadržava oksitetraciklin i nistatin.

Oksitetraciklin je bakteriostatski antibiotik širokog spektra djelovanja. Inhibicijom sinteze bjelančevina oksitetraciklin djeluje bakteriostatski na brojne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije , klamidije, rikecije, spiroheteNaziv za sve bakterije spiralnog oblika., na Ureaplasmu urealyticum, mikoplazme i neke protozoe.

Nistatin je antibiotik sa specifičnim antimikotičkim učinkom. Djeluje fungistatski i fungicidno na saprofitske i parazitske kvasnice, osobito na Candidu spp.

Candida albicans je gljivica koja postaje patogena u uvjetima koji omogućuju njezino razmnožavanje, a to su trudnoća, pretilostPreviše tjelesne masnoće.

Težina koja je veća od 0,2 prosječne težine., dijabetesMellitus šećerna bolestKronični metabolički sindrom nastao zbog relativnog ili apsolutnog manjka lučenja i/ili djelovanja inzulina s posljedičnim poremećajem metabolizma ugljikohidrata, masti i bjelančevina., poremećaj u metabolizmu ugljikohidrata zbog manjka lučenja inzulina.

Označava ga visoka razina šećera u krvi i ima kao posljedicu slaboću, često uriniranje i povećanu žeđ i glad., jako znojenje, kaheksija, dugotrajno liječenje antibioticima širokog spektra i imunosupresivima.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti. Čuvati na hladnom mjestu.

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Indikacije

Geonistin se koristi za lokalno liječenje vulvovaginitisa i cervicitisa uzrokovanih Candidom albicans i ostalim gljivicama i bakterijama osjetljivima na nistatin i oksitetraciklin.

Geonistin se također koristi za profilaksu vulvovaginitisa i cervicitisa nakon ginekoloških zahvata (npr. kauterizacije). Koristi se i za profilaksu gljivične superinfekcije pri bakterijskim upalama sluznice rodnice.

Doziranje

Doziranje i način uporabe

Svake večeri jednu vaginalnu tabletu valja ovlažiti vodom i staviti što dublje u rodnicu. Liječenje obično traje 6 uzastopnih dana, a prema potrebi se može produljiti na 12 dana.

Mjere opreza

Liječenje se ne smije prekidati tijekom menstruacije. Ako se na sluznici pojavi lokalni nadražaj koji nije postojao prije liječenja, preporučuje se prekinuti liječenje.

Tijekom liječenja valja se pridržavati higijenskih mjera, suzdržati od spolnog odnosa ili koristiti kondom da bi se izbjegla infekcija partnera ili reinfekcija.

Partner se također istodobno treba liječiti nekom od antifungalnih krema, zbog osobne zaštite i zaštite bolesnice (moguća reinfekcija).

Kontraindikacije

Preosjetljivost na nistatin ili oksitetraciklin.

Trudnoća i dojenje

Tijekom trudnoće i dojenja nisu uočeni štetni učinci Geonistina. Vaginalne se tablete tijekom trudnoće primijenjuju samo ako je neophodno.

Nuspojave

Geonistin je lijek male toksičnosti i dobro se podnosi. Veoma rijetko se na sluznici može pojaviti lokalni nadražaj. O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
27-10-2016
Ove upute su ilustrativnog karaktera- moguće je da nisu potpune i da nisu u najnovijoj verziji. Ukoliko koristite lijek, držite se uputa Vašeg liječnika ili ljekarnika. Baza lijekova dostupna je na stranici Halmed.hr

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Najčitanije:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: geonistin, geonistin vaginalete, geonistin cijena, geonistin vagitorije, vaginalne tablete, vaginalete geonistin, geonistin u trudnoći, geonistin tablete, geonistin iskustva, tablete za rodnicu geonistin,