Peptoran tablete – Uputa o lijeku

peptoran
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Antacidi, lijekovi za liječenje ulkusne bolesti, lijekovi s djelovanjem na peristaltiku

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 film tableta sadržava 150 mg ranitidina u obliku klorida.*

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, hipromeloza, titan dioksid (E 171). 1 film tableta sadržava 300 mg ranitidina u obliku klorida.*

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, kroskarmeloza natrij, hipromeloza, titan dioksid (E 171).
* aktivna supstanca GlaxoWellcome

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

film tablete; 20 film tableta po 150 mg. 10 film tableta po 300 mg.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Peptoran je pouzdan antiulkusni lijek iz skupine antagonista H2-receptora. U propisanim dozama snažno koči bazalnu i stimuliranu sekreciju želučane kiseline te znatno smanjuje količinu želučanog soka i sadržaj pepsina.

Antisekretorno djelovanje zbiva se na razini želučanih parijetalnih stanica mehanizmom selektivne blokade histaminskih H2-receptora. Terapijski učinak Peptorana započinje brzo i traje razmjerno dugo. Najviša se koncentracija u plazmi postiže dva do tri sata nakon oralne primjene.

Pojedinačna doza od 150 mg uspješno koči kiselu želučanu sekreciju tijekom 12 sati. Jedna večernja doza od 300 mg dostatna je za održavanje povišene pH vrijednosti tijekom cijele noći i sljedećeg dana.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Peptoran se primjenjuje u bolesnika s ulkusom na dvanaesniku, benignim želučanim ulkusom, Zollinger-Ellisonovim sindromom, refluksnim ezofagitisom, kroničnom epizodnom dispepsijom i u ostalim stanjima s hiperaciditetom.

Doziranje

Ukoliko liječnik ne odredi drukčije, Peptoran se uzima prema uputi.

Odrasli

Peptički ulkus

U liječenju akutnog ulkusa na dvanaesniku i benignoga želučanog ulkusa primjenjuje se neovisno o uzimanju obroka jedna tableta po 150 mg dvaput na dan (ujutro i navečer) ili jedna tableta po 300 mg navečer prije spavanja. Liječenje traje četiri do osam tjedana.

Nakon cijeljenja ulkusa prelazi se na dozu održavanja od 150 mg na dan (prije spavanja) tijekom 12 mjeseci, uz redovite endoskopske pretrage svaka četiri mjeseca.

Refluksni ezofagitis

Daje se jedna tableta po 150 mg dvaput na dan ili jedna tableta po 300 mg navečer prije spavanja tijekom osam tjedana.

Zollinger- Ellisonov sindrom

U liječenju navedenog sindroma daje se jedna tableta po 150 mg triput na dan (ujutro, u podne i prije spavanja). Ako ustreba, doza se može povećati na 600 do 900 mg i više na dan (najviše 6 g na dan).

Kronična epizodna dispepsija

Daje se jedna tableta po 150 mg dvaput na dan tijekom šest tjedana.

Preanestetička medikacija

Bolesnicima s hipersekrecijom, za prevenciju aspiracije kiselog želučanog sadržaja tijekom operacije (Mendelsonov sindrom), dva se sata prije operacije oralno daje 150 mg Peptorana. Jedna se tableta Peptorana po 150 mg može davati po potrebi svakih 6 sati tijekom porođaja ili prije carskog reza.

Djeca

Peptički ulkus u djece do 16 godina liječi se s 2 do 4 mg/kg dvaput na dan. Najveća dnevna doza iznosi 300 mg. Doziranje u bolesnika s oštećenjem bubrežne funkcije

Bolesnicima s ograničenom bubrežnom funkcijom, u kojih je klirens kreatinina manji od 50 ml/min, daje se 150 mg navečer prije spavanja.

Predoziranje

Iako je iskustvo s ranitidinom nedostatno, zbog veoma specifičnog djelovanja nakon predoziranja se ne očekuju posebni problemi, te liječenje treba biti simptomatsko i suportivno. Ako ustreba, lijek se može ukloniti iz plazme hemodijalizom.

Mjere opreza

Antagonisti H2-receptora mogu prikriti simptome karcinoma želuca pa prije početka liječenja želučanog ulkusa treba isključiti maligni proces.

Kontraindikacije

Peptoran je kontraindiciran u bolesnika preosjetljivih na ranitidin.

Posebna upozorenja

U bolesnika s oštećenjem bubrežne funkcije potreban je oprez. U bolesnika s ograničenom bubrežnom funkcijom dozu treba prilagoditi bubrežnom oštećenju jer se u protivnom može povećati plazmatska koncentracija lijeka. Peptoran treba izbjegavati u bolesnika s anamnezom akutne porfirije.

Trudnoća i dojenje

Zbog nedostatnih iskustava Peptoran se tijekom trudnoće i dojenja primjenjuje samo ako je nužno. Može se davati tijekom porođaja jer terapijske doze ne mijenjaju njegov tijek, a ni kasniji oporavak majke i novorođenčeta.

Nuspojave

Nuspojave Peptorana su blage, rijeke i prolazne. Moguće su glavobolja, proljev, opstipacija, vrtoglavica, pospanost, mučnina ili povraćanje, te kožni osip.
Peptoran veoma rijetko može uzrokovati bradikardiju, koja nije klinički signifikantna, AV blok, te konfuziju koja je vjerojatnija u ozbiljno bolesnih osoba ili u bolesnika s bubrežnim oštećenjem.

Alergijske su reakcije (uritkarija, angioedem, vrućica, bronhospazam, hipotenzija, anafilaktički šok) iznimno rijetke. Reverzibilne su hematološke promjene (leukopenija, trombocitopenija, pancitopenija, agranulocitoza) zapažene u iznimno rijetkim slučajevima, a vjerojatnije su u ozbiljno bolesnih osoba i u bolesnika liječenih lijekovima koji suprimiraju koštanu srž.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Ranitidin nema klinički signifikantnih interakcija. Ne djeluje na jetreni citokrom P450 i stoga ne ometa oksidativne enzimatske procese, te nema interakcija s lijekovima koji metaboliziraju tim putem. Peptoran može blago i prolazno promijeniti rezultate funkcionalnih jetrenih testova.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49,
10 000 Zagreb, Hrvatska

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko koristite lijek, držite se uputa Vašeg liječnika ili ljekarnika i proučite upute priložene pakovanju lijeka.
Saznajte više o - peptoran

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najčitanije:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: peptoran, peptoran tablete, peptoran 150, peptoran cijena, peptoran 150 mg, peptoran u trudnoći, peptoran nuspojave, peptoran 150 cijena, peptoran 75, peptoran max cijena,