Rozamet krema – upute o lijeku

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

terapija rozacee

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 g kreme sadržava 10 mg metronidazola.

Pomoćne tvari: emulgirajući vosak, glicerol, metil p-hidroksibenzoat, propil p-hidroksibenzoat, propilenglikol, tekući parafin, pročišćena voda.Pakovanje25 g kreme u aluminijskoj tubi, u kartonskoj kutiji.

Farmakoterapijska grupa i djelovanje

Metronidazol je sintetički nitroimidazolski derivat s antibakterijskim i antiprotozoalnim učinkom koji se koristi za liječenje upalnih dermatoza. Lijek uzrokuje smanjenje upalnih lezijaOštećenje ili ozljeda. (papula i pustula) i crvenilo kože prvenstveno u bolesnika s rozaceom i steroidnog rozaceiformnog dermatitisa.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se u ljekarnama na liječnički recept.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na temperaturi do 25°C u originalnom pakovanju, izvan dohvata djeci.

Primjena

Terapijske indikacije

Lokalna primjena metronidazola u obliku kreme (1%) indicirana je u liječenju bolesnika s rozaceom te s rozeaceiformnim steroidnim dermatitisom.

Doziranje

Prije primjene Rozamet kreme zahvaćeno područje kože valja oprati mlakom vodom ili blagim sredstvom za čišćenje koje ne nadražuje kožu.

Metronidazol krema nanosi se u tankom sloju koji se zatim lagano utrljava u zahvaćena kožna područja (upalne lezije i rozaceiformni eritem) 1-2 puta na dan (ujutro i navečer). Kako bi se smanjio rizik lokalne iritacije preporuča se pauza od 15 do 20 minuta između čišćenja kože i aplikacije Rozamet kreme.

Kliničko poboljšanje nastupa za oko tri tjedna, a lijek se primjenjuje tijekom 1-2 mjeseca. Kada je postignut odgovarajući klinički odgovor liječenje se prilagođava tijeku bolesti.

Predoziranje

Nije zabilježeno.

Mjere opreza

Lijek je namijenjen isključivo za vanjsku primjenu, a budući da uzrokuje iritaciju oka treba izbjegavati kontakt s očima. Ako dođe do pojave lokalne kožne iritacije primjenu metronidazola treba prorijediti ili privremeno prekinuti. Prilikom primjene lijeka treba izbjegavati izlaganje suncu.

Kontraindikacije

Kontraindicirana je primjena metronidazola u bolesnika s poznatom preosjetljivosti na lijek, parabene i slične spojeve.Posebna upozorenja

Trudnoća i dojenje

Metronidazol, primjenjen lokalno nije iskazao štetnih učinaka na reprodukciju i/ili razvoj ploda. Iako je razina lijeka u serumu nakon lokalne aplikacije značajno niža u odnosu na oralnu aplikaciju, potreban je oprez pri dojenju ili eventualan prekid dojenja odnosno uzimanja lijeka

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Nuspojave

Nuspojave lokalne primjene metronidazola su rijetke i blage te je stoga liječenje karakterizirano dobrom podnošljivosti.

Najčešće nuspojave su lokalne kožne reakcije karakterizirane prolaznim crvenilom, osjećajem suhoće, žarenjem, bockanjem i znacima iritacije, a javljaju se u oko 2% bolesnika.

Primjena u blizini očiju može uzrokovati suzenje.

Procjena metronidazolom uzrokovanih lokalnih reakcija je otežana budući da su mnogi navedeni simptomi karakteristični i za rozaceu.

Mogućnost javljanja sustavnih nuspojava metronidazola gotovo da ne postoji zbog izuzetno niskih koncentracija koje se postižu nakon lokalne primjene.

O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima

Koncentracije metronidazola nakon lokalne primjene su vrlo niske, tako da je mogućnost interakcija svedena na minimum.

Napomene

Proizvodi

“JADRAN”- Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ove upute o proizvodima samo su ilustrativnog karaktera. Ukoliko koristite lijek, držite se uputa Vašeg liječnika ili ljekarnika i proučite upute priložene pakovanju lijeka.
Saznajte više o - rozacea

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Najčitanije:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: rozamet krema, rozamet, metronidazol krema, rozamet krema cijena, rozamet krema za lice, metronidazol krem, rozamet krema iskustva, rozamet krema perioralni dermatitis, KREMA ROZAMET, rozamet cijena,