Istraživanje: Može li vitamin D izliječiti migrenu?

U prošlosti se smatralo da manjak vitamina D može izazvati samo rahitis, ali sve više dokaza upućuje da niska razina ovog vitamina utječe na gotovo svaki sustav tijela, uključujući i mozak.

Iako su istraživanja koja nastoje dokazati da nedostatak vitamina D uzrokuje migrene još u tijeku, nekoliko nedavnih studija je ponudilo zanimljive rezultate. Izvještaj predstavljen na nedavnom sastanku American Headache Society otkriva da 40 posto ljudi s migrenama ima niske razine vitamina D.

Druga studija iz časopisa Journal of Headache Pain, pokazuje da su migrene češće u višim geografskim širinama. Ta činjenica sugerira da glavobolje pogađaju osobe kad se smanji količina sunčeve svjetlosti te s tim opada i razina vitamina D.

Znanstvenici su također nedavno otkrili da nekoliko područja mozga (uključujući hipotalamus) ima receptore za vitamin D, kao i enzime koji pomažu pretvoriti ga u oblik koje vaše tijelo može koristiti. To pomaže objasniti zašto nedostatak ovog vitalnog vitamina može doprinijeti migrenama.

Migrena

Ako se uspije dokazati veza između manjak vitamina D i migrena, liječenje glavobolja bi se moglo uvelike olakšati.

Ako patite od kroničnih migrena, razgovarajte sa svojim liječnikom o testiranju razina vitamina D u vašem tijelu. Trenutne preporuke iznose 600 IU vitamina D dnevno za mlade i odrasle.

Vitamin D možete pronaći i u raznim namirnicama, doduše u puno manjoj količini od one koju bi dobili od sunca. Vitamin D se nalazi u mlijeku, gljivama te ribi poput lososa i tune.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
07-10-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vitamin D glavobolja, vitamin protiv migrena, vitamini protiv migrena mk, vitamini za migrenu,