Kućno kompostiranje otpada

kucno kompostiranje

Za kvalitetno kompostiranje otpada potrebno je točno znati koje namirnice možemo stavljati u kompostnu hrpu, a koje moramo izbjeći. Ako ste počeli kompostirati, donosimo savjete i pravila kompostiranja Zagrebačke Čistoće. kompostiranje

Ako nemate dvorište u kojemu biste kompostirali, naučite kako kompostirati na balkonu čitajući Kompostiranje u stanu? – da, moguće je

Što je kompostiranje?

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.

Jeste li znali da kompostiranjem možemo smanjiti količinu otpada koja završava na odlagalištu za čak 30%, a zauzvrat besplatno dobivamo kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u našim vrtovima i sprječava isušivanje.

Što sve mogu kompostirati?

Kompostirati se može gotovo sav biljni otpad, a za kvalitetan kompost potrebno je izmiješati jednaku količinu tzv. smeđeg i zelenog biootpada, odnosno onog bogatog dušikom i onog bogatog ugljikom.

Kompostirati MOŽEMO:

Kompostirati možemo zeleni i smeđi biootpad. U zeleni biootpad spadaju:

  • ostatci povrća i voća,
  • drveni pepeo,
  • košena trava i korov,
  • ljuske od jaja,
  • vrećice čaja,
  • kava,
  • fekalije biljojeda i peradi,
  • ostatci cvijeća.

U smeđi biootpad spadaju:

  • suho lišće i grančice,
  • piljevina,
  • karton,
  • slama,
  • ljuske mahunarki i orašastih plodova,
  • iglice borova,
  • paprat.

kompostna-hrpa

Kompostirati NE MOŽEMO:

  • Ostatke kruha,
  • mesne i mliječne proizvode,
  • ostatke ribe,
  • ulje,
  • novinski papir,
  • fekalije svejeda i mesojeda,
  • pelene,
  • prašinu iz usisavača,
  • tekstil,
  • plastiku,
  • gumu,
  • metal,
  • staklo,
  • boje i lakove,
  • pesticide i insekticide,
  • lakirano i obojeno drvo.

Kako kompostirati?

    1. Odabrati skrovito mjesto udaljeno od susjeda.
    2. Kompostnu hrpu postaviti u direktnom dodiru sa zemljinim ili travnatim tlom
    3. Na dno komposta staviti sloj od isjeckanih grančica i suhog otpada.
    4. Zatim dodati raznovrsni usitnjeni organski otpad (veličina čestica između 1 mm i 5 cm).
    5. Redovito rahliti i preokretati radi prozračivanja i optimalne vlažnosti – kad rukom stisnemo uzorak, iz njega se ne smije cijediti, a ujedno mora zadržati oblik!
    6. Prije korištenja pričekati da kompost postane rastresit, tamne boje i mirisa šumskog tla (oko 5-6 mjeseci).

Najčešći problemi i kako ih otkloniti

Kompostna hrpa je premokra – umiješati suhi materijal poput suhog lišća, piljevine i slame.

Kompostna hrpa je presuha – hrpu poprskajte malom količinom vode, ali oprezno kako ne biste ju prozračili te dodajte malo suhog materijala.

Hrpa privlači kukce, insekte i glodavce – provjerite jeste li možda u kompost ubacili neprimjerene ostatke hrane, kompost zatim dobro izmiješajte, a dozvoljene ostatke prekrijte piljevinom ili umotajte u karton.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kompostiranje otpada, kompostiranje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kućno kompostiranje otpada

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.