Što vam savjetuje organizacija za zaštitu okoliša – Greenpeace ?

priroda

Greenpeace je neovisna globalna organizacija koja putem kampanja nastoji mijenjati stavove i ponašanje, s ciljem zaštite i očuvanja okoliša te promicanja mira.

Greenpeace je prisutan u 40 zemalja diljem Europe, Amerike, Azije, Afrike i Pacifika. Svim stanovnicima Zemlje, pa tako i Hrvatima savjetuje isto!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

obitelj

Savjeti Greenpeacea

Proizvodnja mesa od kopnenih životinja i ribe općenito je štetna za planet. Uzmimo, primjerice, goveđe meso. Stoka se mora hraniti ogromnim količinama žitarica kako bi se proizvelo i najmanju količinu životinjskih bjelančevina za ljudsku potrošnju. Prema Institutu Worldwatch, ukupna količina soje i žitarica davana stoci u SAD-u mogla bi prehraniti sve ljude na planetu otprilike pet puta.

Jedite hranu s dna hranidbenog lanca – proizvodnja voća i povrća zahtijeva puno manje energije od proizvodnje mesa.

Uzgoj stoke nije samo rasipanje hrane već i pustošenje zemlje. Prema Organizaciji za hranu i poljodjelstvo Ujedinjenih naroda, uzgoj stoke obuhvaća čak 30% Zemljine površine (uključujući pašnjake i obradivu zemlju za uzgoj kultura za prehranu).

Tu je i problem povezanosti konzumacije mesa i klimatskih promjena. Istraživači sa Sveučilišta u Chicagu izračunali su da bi prosječan Amerikanac koji jede meso, mogao godišnje spriječiti oslobađanje 1,5 tone stakleničkih plinova kada bi prešao na prehranu koja se bazira na bilju.

zaštita životinja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi su bitni plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja, odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nestanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

Prema Organizaciji za hranu i poljodjelstvo (FAO), uzgoj stoke odgovoran je za oko 18% ukupnog ispuštanja stakleničkih plinova – zbog vrlo velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječe prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege stoke.

Pored svega toga mnoge kemikalije ispuštane u okoliš pohranjuju se i postupno nakupljaju u masnom tkivu životinja.

Izaberite prehranu na osnovi bilja!

Za više savjeta i informacija možete posjetiti njihovu stranicu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
27-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: prijava zbog bacanja đubriva zivotinjskog,