Cvjetne esencije – što su, kako se pripremaju i kako ih koristiti?

Bachove kapi

Cvjetne esencije tekovina su starih naroda i civilizacija. Korištenje cvjetnih esencija u terapeutske svrhe zabilježeno je u nekoliko drevnih kultura. Poznato je da su ih koristili Aboridžini u Australiji, Maori na Novom Zelandu, američki Indijanci, žitelji starog Egipta i Kine a više od 1000 godina stara je tibetanska tradicija uzimanja cvjetnih i mineralnih esencija u obliku malih kuglica koje pomažu u meditaciji.

Iz starih spisa poznato je da su Hildegard von Bingen i Paracelsus prikupljali rosu s latica cvijeća kako bi tretirali emocionalne neravnoteže.

Za povratak cvjetnih esencija zaslužan je dr. Bach

Staru tradiciju uporabe cvjetnih esencija vratio je u život tridesetih godina 20. stoljeća dr. Edward Bach (1886.-1936.), liječnik, kirurg, bakteriolog, a naposljetku i homeopat kojeg su zanimali uzroci bolesti i emocionalna stanja, a ne samo fizički simptomi ljudskog bića. Smatrao je da su uzrok fizičkih bolesti upravo disfunkcije na emocionalnom nivou.

Bachova najpoznatija i najčešće korištena cvjetna esencija je originalni pripravak za prvu pomoć (5 flowers Essence), jedina kombinacija esencija koju je napravio, a sadrži Rock Rose, Clematis, Impatiens, Star of Betlehem i Cherry Plum. Ta kombinacija cvjetnih esencija smanjuje svakodnevni stres i pomaže povratiti osjećaj smirenosti i kontrole.

Bachove kapi

Bachove cvjetne esencije uravnotežuju emocije prenoseći korisne kvalitete cvjetova: hrabrost, snagu, altruizam, povjerenje, koncentraciju, ljubav itd. a uznemirujuće emocije kao što su strah, slabost, egoizam, briga, mržnja itd., odnose.

Pored 38 Bachovih cvjetnih esencija danas postoje i mnoge druge 

Living Tree Orchids Essences, cvjetne su esencije iz Škotske, pripravljene od orhideja, a radi se o ponajboljim dostupnim cvjetnim esencijama jer one djeluju na energetske centre koji postoje unutar eteričnog tijela tako djelujući drugačije od ostalih vrsta cvjetnih esencija čije se djelovanje ograničava na emocionalno tijelo.

Kombinacija esencija orhideja pod nazivom Immediate Relief (Trenutno olakšanje) stvorena je sa svrhom otvaranje kanala u energetskom tijelu koje mogu biti blokirane u trenucima velikog stresa. U vrlo stresnim okolnostima vjerojatno ćemo se pogubiti, a ova kombinacija ublažava šok i omogućava ponovno povezivanje sa samim sobom.

Bachove kapi

Cvjetne esencije dio su suptilnih energetskih metoda koje uključuju homeopatiju, akupunkturu, terapiju bojama, muzikoterapiju itd. Zanimljivo je primijetiti da je u Brazilu terapija cvjetnim esencijama predmet izučavanja na poslijediplomskom studiju na Sveučilištu u Sao Paolu, a brojna istraživanja znanstveno potvrđuju njenu učinkovitost. Neke brazilske bolnice na primjer primjenjuju cvjetnu terapiju kod prerano rođene dojenčadi.

Među poznatima, Emma Watson i Gwyneth Paltrow su velike pobornice cvjetnih esencija.

Priprema cvjetnih esencija

Današnji načini proizvodnje cvjetnih esencija su vrlo slični onima koje je koristio Paracelsus.

Cvjetne esencije su uglavnom infuzije svježih cvjetova. Cvjetovi se prikupljaju na vrhuncu cvjetanja, a zatim se izlažu sunčevim zrakama u zdjeli čiste izvorske vode nekoliko sati. Tako prikupljena voda se miješa s alkoholom koji konzervira otopinu.

Cvjetne esencije ne sadrže aktivne molekule, za razliku od fitoterapije ili aromaterapije koje koriste aktivne tvari biljke kako bi djelovale na funkcije tijela.

Od svih dijelova biljke, cvijet ima najjaču bioenergetsku moć jer sadrži njegovu vitalnu energiju pa je to razlog zašto ne koristimo ostale dijelove biljke, kao što su korijen, lišće ili stapke.

Kako koristiti cvjetne esencije?

Ne morate biti terapeut kako biste izabrali adekvatne cvjetne esencije za sebe.

Za trenutno ublažavanje stanja razrijedite dvije kapi esencije u čaši vode ili uzmite direktno nekoliko kapi ispod jezika, dva ili tri puta u toku dana. Ako se radi o nečemu što vas muči već neko vrijeme, cvjetnu esenciju treba uzimati najmanje tri tjedna.

Bachove kapi

Cvjetna esencija se može staviti izravno na kožu na strateškim mjestima: na razini solarnog pleksusa, na zapešća i na stopala. Esencija se također može rastopiti u losionu za tijelo, hidratantnoj kremi ili ulju, a možete dodati 20 kapi u kupku.

Postoji i nekoliko vrsta esencija dostupnih u obliku spreja za prostor.

Trudnice, djeca, starije osobe, osobe koje uzimaju druge lijekove, svi mogu uzimati cvjetne esencije bez ikakvih rizika i straha od predoziranja, a one se mogu davati i životinjama. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bachova cvjetna vodica gosina trava, bachove kapi gdje kupiti, irena brbić,