Kako eterična ulja djeluju na emocije i psihička stanja?

eterična ulja

Aromaterapijom su se koristili iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, a na njoj je prije oko 5000 godina, gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta. Kao sastavni dio Ayurvede – drevne indijske medicine – koristi se tisućama godina.

Sam termin „aromaterapija“, skovao je Rene Maurice Gattefosse 1928., a riječ je koristio u smislu terapeutske upotrebe aromatskih supstancija, točnije, esencijalnih ulja. Aromaterapiju su poznavali i Grci i Rimljani te su ju rabili prvenstveno u kozmetici i medicini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tijelo, um i duh…

Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) s upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu, prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh. Svoje mjesto, ova je vrsta terapije našla u medicini, prvenstveno u smislu prevencije i rehabilitacije, u kozmetici i psihologiji, u kućnoj uporabi, u kemiji, agronomiji, u društvenim djelatnostima, ali i u prehrambenoj industriji.

Eterična ulja djeluju na emocije

Kada govorimo o eteričnom ulju, zapravo je riječ o hlapivoj tekućini koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. Eterična ulja zapravo i nisu “ulja”, već nemasne tekućine, a metabolički su produkt raznih dijelova biljke: korijena, kore, listova, cvjeta, sjemenke, ploda…

Njihovo djelovanje na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, no može se reći da kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sustav. Mirisi eteričnih ulja djeluju pozitivno na emocije i psihička stanja, posebno na psihosomatske poremećaje i posljedice prekomjernog stresa.

Eterična ulja

Dvije škole aromaterapije

Djelovanje i primjenu eteričnih ulja danas proučavaju i poučavaju dvije glavne škole aromaterapije – francuska i engleska. Dok se francuska škola bavi kliničkim istraživanjima djelovanja eteričnih ulja na bolesna stanja, Engleska škola istražuje djelovanje mirisa eteričnih ulja na emocije i psihička stanja, dakle, psihosomatske poremećaje.

Začetnica ovog pristupa, dakle engleske škole aromaterapije je Marguerite Maury, inače Gattefosseova učenica.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Brisanje negativnih emocija

Osim putem kože, ljekovite komponente eteričnih ulja se putem receptora u nosu direktno prenose u mozak. Tako specifičan miris eteričnog ulja aktivira limbički sustav unutar mozga, aktivira hipofizu (najznačajnija endokrina žlijezda, koju zovu sjedištem hormona) i hipotalamus (dio mozga koji nadzire rad vegetativnog živčanog sustava i preko hipofize rad endokrinog sustava), nakon čega slijedi aktivacija niza emocija povezanih s duboko pohranjenim sjećanjima i traumama iz prošlosti.

Eterična ulja posebno i učinkovito djeluju kod promjene tih potisnutih sjećanja tako da ih brišu ili pretvaraju negativne emocije ljutnje, straha, brige, tuge u pozitivne i zdravlju korisne.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
31-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: aromaterapija, destilarija, etericna ulja i emocije, eterična ulja za emocionalna stanja, etericno ulje pomorandze i emocije, kako djeluju eterična ulja,