Prirodna zaštita kože od sunca

Prirodna zaštita kože od sunca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tri su načina kako se zaštititi od sunca. Prvi je izbjegavati ga. Drugi je koristiti kupovnu kremu za sunčanje vrlo visokog faktora. Treći, o kojem ćemo pisati, je kombinacija koju čini prirodna zaštita kože od sunca prije sunčanja, njega kože nakon sunčanja te pravilna prehrana.Taj način je efikasniji i potpuniji od “samo kupovne kreme”.

Izlaganje kože suncu

je određena vrsta “agresije”, hitjeli mi to priznat ili ne. I zato prije svega treba (po tko zna koji put) naglasiti da ljeti treba piti mnogo tekućine te izbjegavati sunčanje u periodu od 11-17 sati što se pogotovo odnosi na malu djecu i starije osobe.

Voće i povrće

Raznovrsna prehrana s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima jako je važna. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, fitokemikalije-flavonoidi, polifenoli, antocijani te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

Beta karoten

je jaki antioksidans. Sastoji se od jedne molekule trans beta-karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2 molekule, i to trans beta-karotena i 9-cis beta-karotena. Moguće ga je nabaviti kao dodatak prehrani u svakoj ljekarni.

Često se griješi kod doza i duljina uzimanja beta- karotena pa se mnogi razočaraju kad nakon potrošenih novaca učinak ipak izostane.

Beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku zajedno sa ostalim karotenoidima (jer je tako najefikasniji) u dozi od 30mg (50000 IU) dnevno tokom 12 tjedana da bi se polučio iole značajniji efekt zaštite od opekotina i famoznih alergija.

Beta-karoten rasprostranjen je

u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje. Mrkva, dinja, kruška, špinat, blitva bogati su izvori beta karotena.

Ostali karotenoidi

Još jedan karotenoid koji pomaže koži da se brže adaptira na UV zračenje i štiti ju od indirektnog oštećenja DNK je likopen.

Po nekim istraživanjima osobe koje su duži period konzumirale veću količinu likopena teže su dobivale opekotine, a ako su ipak nesmotrenim ponašanjem zadobile opekotine njihov intenzitet (crvenilo, osjećaj pečenja) bio je manji no kod osoba koje u svojoj prehrani nisu dobivale veće količine likopena.

Likopen nalazimo u rajčicama, lubenici, ružičastom grejpu, papaji, guavu, a najbolje se apsorbira iz termički obrađene hrane uz dodatak ulja (poput beta karoten i likopen je uljno topiv). Zbog toga je najbolji prirodni izvor likopena kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Preporučena dnevna količina je 8-10mg što se može dobiti iz samo 100g umaka od rajčice!

Zaštita od sunca- korisne masti i vitamini

Vrlo bitni faktori za zdravlje kože kod izlaganja suncu su i kvalitetne masne kiseline prisutne u nerafiniranim uljima noćurka, boreća, konoplje (GLA), lana, oraha, ploda divlje ruže (ALA-omega 3) te plavoj ribi i algama (EPA, DHA-omega 3).

Vitamini B skupine (prisutni u integralnim žitaricama), minerali cink, bakar, mangan i selen su presudni za zdravlje kože.

Priroda je vrlo mudra pa nas je u ljetnom periodu opskrbila voćem s najvećim antioksidativnim potencijalom: malinama, borovnicama, grožđem, kupinama, crnim ribizlom, višnjama i jagodama, stoga treba nastojati što više ga konzumirati u svježem obliku ili putem prirodnih sokova bez dodanih šećera i aditiva.

Aromaterapija kao zaštita od UV-zraka

Da bi zaštitili kožu od štetnog UV zračenja trebamo nanijeti prikladnu uljnu mješavinu prije sunčanja.

Ulja koja posjeduju uvjerljivo najviši zaštitni faktor su
  • ulje sjemenki maline SPF 25-50
  • ulje čileanskog lješnjaka SPF 10-30 (može se naići na podatak da štiti i od UVA zračenja)
  • Shea maslac pruža dosta nižu zaštitu (SPF 6-8) kao i svijetlo sezamovo ulje (SPF 4) pa su prikladni za njegu već potamnjele kože uz napomenu da shea maslac nije prikladan za njegu masne i mješovite kože sklone nastanku komedona.

Ostala bazna ulja koja nalaze svoje mjesto u mješavinama za sunčanje su

Ulje sjemenki nara koje djeluje kemoprotektivno i antitumoralno te jako antioksidativno i protuupalno. Ono pomaže popraviti oštećenja nastala uslijed djelovanja UV zračenja.

Ulje pasjeg trna pruža slabu UV zaštitu, a zbog iznimno visokog udjela karotenoida i tokoferola posjeduje izrazito antioksidativno djelovanje. Poput nara sve je češće sastojak kozmetike protiv bora, a zbog vrlo visoke cijene obično se koristi u koncentracijama od 5-10% (veće koncentracije boje kožu crveno).

Ulje sjemena mrkve pored eteričnog ulja sadrži i esencijalne masne kiseline, lipide, beta karoten, tirterpene i flavonole. Poput nara i pasjeg trna jako potiče regeneraciju stanica kože te djeluje protuupalno. Korisno je za njegu svih tipova kože, a pogotovo za zrelu i umornu.

Jojoba – hidrira kožu.

NAPOMENA: Sve navedeno odnosi se samo na kvalitetna, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja. Aromaterra.hr

Koja je vaša idealna zaštita od sunca?

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Vitamini A-Z (50 kapsula) - Kräuterhaus
Vitamini A-Z (50 kapsula) - Kräuterhaus

Opskrbite organizam vitaminima i mineralima.

99 kn

Ulje chia sjemenki (250 ml)
Ulje chia sjemenki (250 ml)

Hladno tiješteno ulje bogato nutrijentima.

49 kn

Saznajte više o: , , , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: karoten zaštita od sunca, prirodna zaštita lica od sunca,