Kako ojačati lomljive nokte?

lomljivi nokti

Ukoliko se vaši nokti lome, pucaju, listaju, vrlo je vjerovatno da vam nedostaje neki vitamin ili mineral, ili da vašim noktima treba dodatna njega. Pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da vaši nokti budu zdravi i da se problemi sa pucanjem i listanjem noktiju vremenom umanje.

Maslinovo ulje za njegu noktiju

Jednom sedmično uronite nokte (prethodno odstranite lak sa noktiju) u maslinovo ulje 20 minuta. Nakon ovog tretmana posušite nokte i namažite hranjivom kremom za njegu noktiju (dobar način da uštedite novac i vrijeme jeste da kupite kremu za njegu ruku i nkotiju – tako ćete ujedno odnjegovati i ruke i nokte).

Napravite sami ulje za njegu noktiju

U nekoliko kašika maslinovog ili bademovog ulja ukapajte 10 kapi ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje pomaže rastu noktiju i njeguje kožicu oko noktiju. Smješu ulja pohranite u staklenu bočicu (može vam poslužiti stara bočica od kapi za nos). Ovim uljem možete njegovati nokte svaki puta kada mijenjate lak za nokte, ili svakoga dana (ukoliko ne koristite lak za nokte svakodnevno).

Napravite pauzu u lakiranju noktiju

Jednomjesečna ili višemjesečna pauza od lakiranja noktiju i odstranjivanja laka za nokte agresivnim sredstvom, može pomoći u obnavljanju vaših noktiju (posebno ukoliko ih u tom periodu njegujete i promijenite prehrambene navike).

Napravite vitamisnko-mineralni test

Ovaj test moguće je i besplatno napraviti u bolje opremljenim apotekama, kao i kod ljekara. Ukoliko se nokti lome ili listaju, velika je vjerovatnoća da vam nedostaje neki vitamin ili mineral (ili više njih). Unosom tih vitamina i minerala (prehranom i suplemetima) možete vaši nokte ponovo će “zaživjeti”.

Obogatite prehranu biotinom

Biotin (ili vitamin H)  je važan vitamin koji pomaže očuvanja zdravlja kože, kose i noktiju. Među dobre prirodne izvore biotina spadaju voće, koštunjavi plodovi, pivski kvasac, maslac od kikirikija, karfiol i namirnice od integralnih žitarica.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.64 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
10-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ricinusovo ulje, prirodna ulja da se nokti ne lome, kako ojacati kosu i nokte, kako ojačati lomljive nokte, maslinovo ulje za njegu noktiju,