Parafinsko ulje u kozmetici – je li štetno?

parafinsko-ulje

Parafinsko ulje, poznatije pod nazivom mineralno ulje, već godinama je predmet žestokih rasprava u svijetu kozmetike. S jedne strane, mnogi tvrde da je mineralno ulje potpuno sigurno i poželjno za korištenje u kozmetici, dok s druge strane većina koja zastupa prirodnu kozmetiku smatra ovo ulje izrazito štetnim za kožu i okoliš.

Mineralno ulje možete naći na popisu sastojaka većine proizvoda na policama drogerija i trgovačkih centara. Naziv koji će pisati među sastojcima je paraffinum liquidum. Parafinsko ulje je prozirno ulje bez mirisa, dobiveno iz petrolatuma (poznat po nazivu vazelin), također jednog od uobičajenih sastojaka u kozmetici.

Parafinsko ulje je izrazito pročišćeno i sigurno u vašim kozmetičkim proizvodima, a koristi se jer u većini slučajeva ne izaziva alergijske reakcije niti iritacije na koži. U nastavku pročitajte argumente “za” i “protiv” korištenja mineralnog ulja te proizvoda koji ga sadrže.

Loše strane mineralnog ulja

  • Nastaje kao nusprodukt prerade nafte.
  • Ne prodire u kožu već “stoji” na površini (ne hrani dublje slojeve kože).
  • Ne izgleda dobro na masnom tipu kože.
  • Zbog pročišćavanja, ovo ulje ne posjeduje hranjiva svojstva za kožu.
  • Ne sadrži esencijalne masne kiseline potrebne koži (za razliku od prirodnih ulja).
  • Popularno je zbog isplativosti i jeftine proizvodnje.

Dobre strane mineralnog ulja

  • Ne začepljuje pore(molekule ovog ulja su prevelike i ne prodiru u kožu).
  • Ne sadrži potencijalne štetne tvari i nečistoće.
  • Nije kancerogeno (naprotiv poznatom uvjerenju, kozmetički čisto mineralno ulje ne sadrži kancerogene supstance).
  • Štiti površinski sloj kože od vanjskih utjecaja.
  • Sprječava gubitak vlage iz kože, ali ju ne hrani dodatno.

Sve u svemu, na vama je da povučete paralelu i odlučite što želite koristiti na vlastitoj koži. Danas saznajemo kako je mineralno ulje previše stigmatizirano te da nije toliko štetno za uporabu na koži.

Za razliku od parafinskog ulja, prirodna biljna ulja niskog stupnja komedogenosti se dugoročno više isplate jer tijekom korištenja hrane kožu, dok ju mineralno ulje samo štiti od vanjskih utjecaja i gubitka vlage.

Nažalost, parafinsko ulje je poput rafiniranog biljnog ulja. Pročišćeno je kako bi se uklonile kancerogene supstance i bilo sigurno za uporabu, ali ne sadrži niti jednu hranjivu supstancu za našu kožu.

Možete se voditi time da je, npr. rafinirano kokosovo ulje zapravo ulje u kojem je izuzetno nizak ili nepostojeći postotak hranjivih tvari i zato kupujemo hladno prešano ulje. Mineralno ulje je u tome pogledu jednako, a kozmetičke tvrtke ga koriste kako bi uštedjele na cijeni sastojaka. Naravno, u kremama nije samo mineralno ulje, no ono je pri vrhu popisa sastojaka, dok su kvalitetnija i skuplja ulja pri dnu (manja koncentracija).

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
10-02-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: parafinsko ulje, parafinsko ulje cijena, parafinsko ulje upotreba, tekući parafin, mineralno ulje u kozmetici, mineralno ulje, parafin stetan, za sto se koristi parafinsko ulje, paraffin liquid stetnost, mineralna ulja u kozmetici,