Joga za lice – što trebate znati o novoj metodi pomlađivanja kože

annalise-hagen
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mnoge „očajne kućanice“ i slavne glumice, koje pod svaku cijenu žele ostati mlade, zadnjih nekoliko godina pokušavaju vratiti vrijeme uz pomoć joge za lice. Iako neki liječnici tvrde da je joga za lice besmislena te da čak pospješuje nastanak bora, njezini zagovornici uvjereni su da njezin opuštajući učinak u konačnici pomlađuje.

Kombinacija joge i glumačke ekspresivnosti

Ovaj specifičan program vježbi za lice osmislila je bivša kazališna glumica i dugogodišnja instruktorica joge Annelise Hagen te je riječ o kombinaciji tradicionalne joge i glumačke ekspresivnosti.

Kao i jogi za tijelo, njezina je primarna zadaća smanjivanje napetosti u mišićima lica. No njihovim zatezanjem ona može očuvati blistavo lice i svjež ten. Joga za lice može vam i uštedjeti novac koji bi potrošili za skupocjene kozmetičke tretmane i anti-age kreme.

Suprotstavite se gravitaciji

odraz-u-ogledalu

U licu ima oko 43 mišića, a oni se ni po čemu ne razlikuju od ostalih mišića u tijelu. Stoga, ako ih ne vježbate, oni se opuštaju i postaju mlohavi. Čak i ako vježbate svaki dan, vjerojatno zanemarujete mišiće lica.

Primijetite li podbradak, bucmaste obraze ili bore na svome licu, možda je vrijeme da pokušate s jogom za lice. Nikada nije prekasno, niti prerano za započeti s treningom, jer gravitacija na lice počinje djelovati već u pubertetu.

Za jogu za lice se, kao i za jogu tijela, organiziraju tečajevi na kojima se kroz nekoliko tjedana uči pravilno izvođenje vježbi za lice. Iako se vježbe mogu izvoditi doma, savjetuje se oprez, jer se bez preciznih uputa neće vidjeti očekivani rezultati. Oprezni budite i s vježbama predstavljenima u ovom članku.

10 jednostavnih vježbi kao uvod u jogu za lice

Napućite obraze

napuceni-obrazi

Napućite oba obraza i premještajte zrak iz jednog u drugi. Ponovite to pet puta. Tada ispuhnite zrak uz mali „O“. To ponovite nekoliko puta za čvrste obraze.

Isplazite jezik

Baš to! Isplazite jezik koliko god možete i držite ga u tom položaju 60 sekundi. To ponovite do 3 puta.

joga-za-lice

Pogled u nebo

Podignite pogled prema stropu i napućite usne kao da ćete nekoga poljubiti (ili kao da se durite). Držite glavu u tom položaju 5 sekundi i to ponovite pet puta ispočetka. Ovu vježbu možete kombinirati s vježbom iznad.

“Oh” poza

oh-poza

Opustite donju čeljust, otvorite usta te napravite mali „O“ usnicama. Dok vam je čeljust spuštena, raširite usta kao da ćete se nasmijati. Ponavljajte cijelu vježbu do deset puta.

Riblje lice

Oblikujte riblje lice usisavanjem unutrašnjosti vaših obraza sve do zubi i ponovite vježbu nekoliko puta.

Doviđenja linijama oko očiju!

Otvorite širom oči, kao da vas je strah ili ste iznenađeni. Rukama zategnite kožu lica dok to činite.

Pogled u daljinu

Otvorite oči što više možete i nekoliko sekundi gledajte u točku ispred sebe. Položite prste na sredinu čela, na točku između očiju pa lagano počnite pomicati obrve gore pa dolje.

“V”

v-poza

Pritisnite oba srednja prsta na unutarnji rub obrva, a kažiprste položite na drugi kraj obrva. Pogledajte u strop i podignite donji kapak kao da pokušavate škiljiti pa ga opustite. Ponovite nekoliko puta i završite s dužim žmirenjem.

Bez duple brade

Savite glavu u desno i držite tako nekoliko sekundi da istegnete mišiće vrata pa ponovite isto na lijevoj strani. Također, možete okretati glavu u smjeru i suprotno od smjera kazaljke na satu. Ova je vježba dobra za borbu s podbratkom.

Ptica

ptica1

Vrhom jezika pritisnite svod vaših usta, nasmijte se pa pokušajte gutati brade usmjerene prema stropu.

Uz nekoliko minuta svakodnevno posvećenih vježbanju lica, rezultati se vide nakon nekoliko mjeseci. Ovakav tretman zahtjeva strpljenje, ali njegova prirodnost je njegova velika prednost.

Prakticiranjem joge za lice nećete izbrisati godine s vašeg lica, ali ustrajanjem na vježbama usporit ćete starenje i poboljšati tonus lica. Najbolje rezultate ćete postići ako budete istovremeno izvodili klasičnu jogu kojom ćete čitavo tijelo osloboditi od stresa.

Joga za lice – video prikaz vježbi

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: joga lica, joga lica za spustena usta, joga za lice iskustva, joga z lice, vezbe za lice, Yoga za ten,