6 štetnih sastojaka u losionima za tijelo i zašto ih izbjegavati

toksicni-sastojci

Jeste li se ikada zapitali što se nalazi u vašim proizvodima za njegu lica i tijela? Neki od brojnih sastojaka dozvoljeni su za korištenje u malim količinama, unatoč tome što njihovo djelovanje ima potvrđene štetne učinke za organizam. U nastavku pročitajte koji su to sastojci i zašto ih trebate izbjegavati.

Mnogi sastojci korišteni u proizvodima za njegu tijela su sintetički proizvedeni, a oni mogu imati dobro i loše djelovanje na ljudski organizam. Sastojci poput sintetički proizvedene uree su korisni i za njih se ne morate brinuti. Na drugu stranu, štetne sastojke poput parabena, benzoil peroksida, BHA i BHT kancerogenih prezervativa trebali biste u potpunosti izbjegavati

Iako štetne posljedice ovakvih sastojaka nećete odmah osjetiti, tijekom godina korištenja, njihov će utjecaj na vaš organizam porasti i manifestirati se raznim problemima. Neki od takvih problema su kožne smetnje (dermatitis, akne, psorijaza), alergije, poremećaj hormonalnog sustava pa čak i neplodnost.

Glavni štetni sastojci u losionima za tijelo

  • DMDM Hydantoin – također prezervativ koji služi za čuvanje svježine proizvoda i produljuje rok trajanja. Uz prevenciju kvarenja, DMDM Hydantoin otpušta formaldehid, kancerogen, otrov, oštra mirisa i topljiv u vodi. Uz otrovno djelovanje, ovaj prezervativ iritira kožu i oči. Upravo zbog toga što se ovaj sastojak koristi u petini kozmetičkih proizvoda u SAD-u, mnogo više Amerikanaca nego Europljana razvija kontaktne alergije.
  • Mirisi (Fragrance) – na etiketama proizvoda najčešće su označeni na engleskom jeziku kao fragrance ili parfum. Samo jedna riječ u ovome slučaju predstavlja niz štetnih kemikalija, a pod ovim imenom može ih se prikriti na stotine. Ovaj naziv stvoren je da bi sačuvao “tajnu formulu” neke tvrtke, a može ga krasiti bezbroj štetnih posljedica poput alergija, iritacija, dermatitisa te problema dišnog sustava.
  • BHA (Butylated Hydroxyanisole) – stabilizator i prezervativ koji se koristi za hranu. Ovaj sastojak ometa endokrini sustav, a prema studiji Nacionalnog Toksikološkog Programa smatraju da bi mogao biti i kancerogen sastojak.
  • Parabeni – može ih se pronaći pod nazivima butylparaben, isobutylparaben, methylparaben, propylparaben ili ethylparaben. Parabeni sprječavaju razvoj gljivica i bakterija u vašim proizvodima, ali također oponašaju estrogen (ženski spolni hormon) te su povezani s povećanim rizikom od raka dojke. Ovi štetni sastojci mogu ometati i muški spolni sustav te reprodukciju.
  • Retinyl Palmitate – derivat vitamina A, koji se koristi i u nekim kremama za sunčanje. Ovaj sastojak poboljšava elastičnost kože i potiče regeneraciju stanica. Nažalost, istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su miševi izloženi ovom sastojku razvili velike količine tumora pri izlaganju suncu.
  • Ftalati (Phthalates) –  nalazimo ih pod nazivima dibutyl phthalate, diethyl phthalate i dimethyl phthalate. Ftalati ometaju endokrini sustav, povezani su s rizikom za rak dojke i preranim razvojem dojki kod djevojčica. Također povećava vjerojatnost pojave urođenih mana kod djece oba spola.

losi-sastojci-kozmetika

Popis štetnih sastojaka ne staje na gornjih šest, već postoji još na desetke toksičnih kemikalija. Obratite pozornost i na sljedeće: triclosan, SLS (sodium lauryl sulfate), SLES (sodium laureth sulfate), toulene, polyethylene glycol, petrolatum, cyclotetrasiloxane, BHT, naftni derivati te sintetske boje pod kraticama FD&C ili D&C.

Prilikom kupovine proizvoda za njegu kože preporučljivo je čitati sastojke na poleđini pakiranja i ne koristiti one koje ne možete izgovoriti. Isto tako, možete slijediti pravilo “manje je više” kojim se mnogi vode. Prirodniji i manje štetni proizvodi imaju samo 10-ak sastojaka, a sve više je nepotrebno dodavanje boja, prezervativa i ostalih kemikalija koje nisu nužne za njegu kože.

Smatra se da su proizvodi s manjim brojem sastojaka (10 ili manje) korisniji za njegu kože tijela, a sadrže manji broj štetnih tvari. Također, bolje je koristiti proizvode čiji rok trajanja ne prelazi godinu dana jer to znači da ne sadrže teške prezervative kako bi ih održali svježima i spremnima za uporabu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mlijeko za tijelo bez parabena, bha štetne tvari, sastojak BHA, parfemske kreme za tijelo rok trajanja, mlijeko za tijelo korisno, Mlijeko za tijelo bez stetnih sastojaka, koliko su štetni parabeni, dozvoljeni parabeni u kozmetici, cleo mlijeko za tijelo, štetni sastojci proizvoda za njegu,