Depilacija ruku

depilacija ruku
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Uklanjanje neželjenih dlačica može biti prava muka, pogotovo ako je riječ o depilaciji ruku. U ovom slučaju nikako se ne preporučuje primjena brijaćeg aparata, s obzirom da dlačice nakon toga izrastaju još čvršće i tamnije što može biti osobito nezgodno u ljetnim danima.  Kod depilacije ruku na raspolaganju vam stoje brojne metode, a najčešće se koriste kreme za depilaciju, vosak, ali i elektroliza te izbjeljivanje.

Kreme za depilaciju

U borbi protiv dlačica na rukama najčešće se koriste kreme za depilaciju s obzirom da se njihovom primjenom usporava rast dlačica, a uz to je ova metoda potpuno bezbolna. One su načinjene na bazi sumpora i ne djeluju na korjen.

Prednosti ove metode su jednostavna primjena, zadovoljavajući rezultati, a mogu ih koristiti čak i trudnice. Osim toga, ova metoda može se primjeniti i kod izrazito malih dlačica, tako da nećete morati čekati da one izrastu do određene veličine, kao primjerice kod depilacije voskom.

Glavni nedostaci ove metode su neugodan miris i pojava alergijskih reakcija. Međutim, većina današnjih krema za depilaciju ima umirujuća svojstva tako da se rizik od iritacije smanjuje.

Primjena kod kuće

Prilikom primjene kreme za depilaciju potrebno je slijediti upute na pakiranju proizvoda. Nanošenje se preporučuje prije tuširanja s obzirom da se u suprotnom povećava mogućnost alergijske reakcije. Nakon toga, potrebno je pričekati 5-10 minuta (ovisno o proizvodu) te potom temeljito isprati depilirano područje i  nanijeti hidratantnu kremu kako bi se umirilo depilirano područja. Nakon primjene kreme za depilaciju ne preporučuje se izlaganje suncu sljedećih 24h. Ovaj postupak je brz i praktičan, no zbog intenzivnog mirisa često zna biti neugodan.

Depilacija toplim voskom

Primjena toplog voska kod uklanjanja dlačica na rukama pruža zadovoljavajuće rezultate s obzirom da se na ovaj način usporava njihov rast i do šest tjedana. Kada je vosak topao, on ulazi u folikule i izvlači u cijelosti dlaku iz korijena. Na ovaj način smanjuje se gustoća novonsatalih dlačica, a one će s vremenom biti i sve tanje. Nakon depilacije koža je glatka s obzirom da se uklanja i površinski sloj mrtvih stanica.

S druge strane, vosak možete primijeniti tek kad dlačice narastu do određene veličine, što može biti nezgodno ukoliko imate izrazito guste i tamne dlačice. Ukoliko odlučite ovu metodu primjeniti samostalno, trebali biste biti oprezni kako se ne bi opekli ili nadražili kožu. Ovaj način odstranjivanja neželjenih dlačica je bolan i ne preporučuje se za osobe starije životne dobi ili osobe oboljele od dijabetesa. Nakon primjene voska ne preporučuje se izlaganje suncu sljedećih 24h.

Primjena kod kuće

Prije primjene voska potrebno je temeljito oprati, a potom osušiti ruke kako biste odstranili površinske masnoće. Pazite da vosak ne dođe u doticaj s vodom jer ona spriječava njegovo adekvatno prijanjanje. Postupak započinje nanošenjem posebnog losiona za depilaciju. Vosak primijenite tek nakon što ste ga zagrijali do gustoće meda. Kada se vosak stvrdne, naglo se povlači u smjeru suprotnom od rasta dlake. Prilikom primjene ove metode pokušajte biti opušteni, s obzirom da se folikule zatvaraju kada ste napeti, tako da vosak ne može doprijeti do samog korijena.

Elektroliza

Elektroliza je nešto skuplja, ali i jedina trajna metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Ovaj postupak izvode stručnjaci, a sam po sebi nije osobito bolan. U svaku folikulu dlake stavlja se tanka igla koja električnom energijom uništava korjen dlake. Nakon toga, svaka dlačica se posebno izvlači pincetom. Ovaj postupak potrebno je ponavljati više puta kako bi se trajno riješili dlačica. Sam postupak, dakle, traje nešto duže, no pruža trajne rezultate tako da se često primjenjuje kod uklanjanja dlačica na rukama.

Izbjeljivanje dlačica

Umjesto uklanjanja neželjenih dlačica, možete se odlučiti i za njihovo izbjeljivanje. Na ovaj način uklanja se boja dlačica, tako da će one biti manje vidljive.  Sredstva za izbjeljivanje mogu uzrokovati iritacije i alergijske reakcije stoga ih je potrebno prvo testirati na malom području. Preporučuju se proizvodi na bazi aloe vera.

Primjena kod kuće

Ovaj je postupak namijenjen je osobama svijetle kose i puti. Sredstvo za posvjetIjavanje se pažljivo nanosi na dlačice i ostavlja da djeluje 10 minuta. Za to će vrijeme dlačice postati potpuno svijetle, te će se smanjiti njihova vidljivost. Ukoliko imate tamniju kožu postoji mogućnost da ona posvjetli na području primjene sredstva za izbjeljivanje, stoga biste pritom trebali biti izrazito oprezni i pridržavati se uputa na pakiranju proizvoda.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Saznajte više o - depilacija - izbjeljivanje dlačica - vosak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.40 / 5 (5 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: depilacija ruku, depiliranje ruku, brijanje ruku, kako depilirati ruke, kako ukloniti dlake sa ruku, kako se riješiti dlaka na rukama, brijanje ruku kod zena, dlake na rukama, krema za depilaciju ruku, depilacija ruku da ili ne,